Oslobođeni Srbi uhapšeni u Zubinom Potoku

0

Šestorica Srba, civila, koje su u Zubinom Potoku uhapsile specijalne jedinice Kosovske policije, oslobođeni su juče i kasno sinoć.

Radio Kontakt Plus je javio da su oslobođeni Milovanović Predrag, Tomislav, Marko i Ivica, Miloš Orlović i Dejan Dimović.

Predsednik opštine Srđan Vulović izjavio je da su prva tri zatvorenika oslobođena juče, da su teško povređeni, prebačeni na lečenje u Klinički centar u kosovskoj Mitrovici. Vulović je ocenio da stepen njihovih povreda govori o zverskom načinu postupanja i brutalnosti prištinskih specijalaca.

Kako je rekao, reč je o prelomima rebara, jagodičnih kostiju i naprsnuću lobanje. Druga trojica su puštena sinoć u 22 časa.

Sva šestorica dobila su osobađajuća rešenja i zadržana su u Kosovskoj Mitrovici na daljim pregledima.
Govoreći privedenim pripadnicima misije UN, Rusu i Srbinu, Vulović je rekao da su i oni oslobođeni.

Juče oko 18 časova uhapšena žena srpske nacionalnosti koja radi u pograničnoj policiji, ali, kako je rekao Vulović, hapšenje je izvedeno na miran način bez opiranja i tuče, što pokazuje da su sva hapšenja mogla da se odrade bez maltretiranja i prebijanja Srba.

Vulović je rekao da je formirana komisija čiji je zadatak da ispita sva zlodela koja su kosovski specijalci počinili u Zubinom Potoku, sva prebijanja i psihička maltretiranja.

Drugi zadatak komisije je da pobroji svu uništenu imovinu jer je bilo uništavanja automobila, kamiona, privatne imovine, kuća, lokala.
Uništeno je, kako je rekao, 30-35 automobila, 6-7 kamiona, 4-5 kuća i jedan restoran. Dodaje i da su skidane tablica sa oznakama KM.
Napominje da civili koji su prebijeni nisu imali kriminalni dosije i da neko za to mora da odgovara.

Sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, odeljenja u Zubinom Potoku, odbila je zahtev kosovskog tužilaštva da odredi pritvor ovoj šestorici Srba. Sudija je ocenila da ne postoji dovoljno dokaza tužilaštva da se Srbima produži pritvor, zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti, javio je Radio Kontakt Plus.