Fabrici: Srbija napredovala, ali

0

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija napredovala, posebno na planu ekonomskih reformi, ali je rekao da postoje brojne reforme koje moraju da se nastave. Posebno je istakao vladavinu prava gde, kako kaže nema dovoljno napretka i gde je potrebno uraditi više.”Komisija je razmatrala i regionalnu saradnju, odnose sa susedima.

Sa, naravno, akcentom na tome da mora da se nastavi dijalog ka normalizaciji odnosa”, istakao je Fabrici.

Preporučio je da sve institucije pogledaju Izveštaj, posebno kada je reč o preporukama koje se daju za dalji napredak kako bi svi zajedno mogli da postignemo bolje rezultate. Fabrici je prokemtarisao i reagovanje premijerke Ane Brnabić na Izveštaj Evropske komisije.

“Juče je premijerka iznosila komentare koji su uglavnom bili pozitivni. Ona je izrazila i potpuno legitimno stavove o nekim delovima izveštaja, ali i komentar koji je dala je da će Srbija ostati posvećena evropskim integracijama, da će razmotriti preporuke u izveštaju i da će shodno tome reagovati”, naveo je Fabrici.

Pored Srbije, izveštaj Evropske komisije dobile su i druge zemlje pregovarači u regionu. Fabrici kaže da se procena komisije zasniva na sopstvenim zaslugama i da svaki partener ima svoju putanju.

Podsetio je da je Crna Gore počela pregovre sa EU 2012, Srbija 2014. godine, a da je BiH tražila da bude kandidt i juče je Komisija dala svoje mišljenje.

“Ono što je važno za ovaj paket je da je Komisija predložila da se sa Albanijom i Severnom Makedonijom otovre pregovri. U tom smislu Evropska komisija je ostala veoma posvećena, gura proces proširenja na Zapadni Balkani”, rekao je Fabrici.