Osumnjičeni za šverc 1400 kg kokaina se brane sa slobode

Osumnjičeni za šverc 1400 kg kokaina se brane sa slobode

Odluka da se na slobodu puste osumnjičeni za šverc 1.400 kilograma kokaina samo je još jedan pokušaj obesmišljavanja pravde, ali bezbednosne institucije neće odustati od obračuna sa organizovanim kriminalom – naprotiv, poručio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Ističući da ne želi da komentariše konkretnu odluku, Abazović je to kazao nakon odluke sudije za istragu Radomira Ivanovića da ne odredi pritvor Budimiru (66) i Marini Krstović (27), uhapšenim nakon rekordne zaplene kokaina u Crnoj Gori, u njihovom skladištu u zetskom selu Mojanovići.

Ivanović je sinoć za RTCG kazao da je u kumovskim odnosima sa Krstovićima, ali je istakao da nije pristrasno postupio kada je pustio Krstoviće na slobodu. Nije, međutim, direktno odgovorio na pitanje – da li je zbog kumovskih veza sa Krstovićima morao da se izuzme iz slučaja…

Portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, viša državna tužiteljka Lepa Medenica rekla je “Vijestima” da će se žaliti na odluku sudije za istragu kada je dobiju napismeno.

Ivanović je pre dve noći odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da odredi pritvor do 30 dana Krstovićima, uhapšenima nakon istorijske zaplene kokaina. Njih dvoje pred sudijom Ivanovićem tvrdili su da nemaju veze sa kokainom pronađenim u njihovom hangaru. Sudija im je nakon saslušanja izrekao mere nadzora – zabrana napuštanja mesta stanovanja, oduzimanje pasoša i obaveznog javljanja policiji…

Abazović je “Vijestima” kazao da su svi u Crnoj Gori svedoci da su pre samo nekoliko meseci, nakon “spektakularne” akcije policije, odlukom sudije za istragu na slobodu pušteni “vođa jedne od najozloglašenijih organizovanih kriminalnih grupa Slobodan Kašćelan i nekoliko osumnjičenih članova kavačkog klana”:

Pa kad se to ima u vidu, jasno je da je ovo samo nastavak pokušaja obesmišljavanja pravde”. Tužiteljka Medenica objasnila je da je VDT Podgorica 28. avgusta donelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Budimira i Marine Krstović, zbog krivičnog dela neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, sa predlogom za određivanje pritvora:

Naredba sa predlogom za određivanje pritvora je dostavljena Višem sudu u Podgorici, sudiji za istragu, koji predlog je, a kako je tužilaštvo obavešteno, odbijen od strane suda, tako da će ovo tužilaštvo nakon dobijanja pismenog otpravka rešenja izjaviti žalbu u zakonom predviđenom roku”.

Marina Krstović uhapšena je 26. avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije.Lisice na ruke stavljene su im u akciji koja je rezultirala zaplenom stotinu miliona evra vrednog kokaina, u kojoj su učestvovali službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici. Njih dvoje, međutim, manje od 72 sata bili su lišeni slobode.

Abazović je rekao da ne želi komentarisati odluku sudije Ivanovića u konkretnom slučaju, ali da je i ta odluka “najbolji dokaz da su Crnoj Gori pod hitno potrebne promjene u tužilačkoj i sudskoj vlasti”.

Bez toga, Crna Gora ne može biti oslobođena kandži organizovanog kriminala. Ne želim da komentarišem odluku sudije za istragu da ne odredi pritvor osumnjičenima, ali mislim da je poslije takve odluke svakom građaninu sve jasno. Sudije za istragu određivale su pritvor za mnogo lakša krivična djela, a kad god se radi o ozbiljnom kriminalu onda imamo ovakve odluke. Nakon ovoga želim još jednom da apelujem na Skupštinu da se ozbiljno pozabavi promjenama u tužilaštvu i sudstvu i da se što prije izaberu predsjednik Vrhovnog suda i sudije na visokim funkcijama, kako bi sistem na neki način profunkcionisao i oslobodio se zaštitinika organizovanog kriminala unutar ovih institucija”, poručio je koordinator službi bezbednosti.