Otac Sava na meti ekstremista

0

Famozni Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu optužio je igumana manastira Visoki Dečani oca Savu Janjića za, kako je navedeno, „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“. Navedeno je da su „prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci držani kao taoci“. Tvrde da je tada Manastir Visoki Dečani pretvoren u vojnu bazu „u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“. Iz ovog Saveta insistiraju da se sprovede istraga o manastiru i „mogućoj umešanosti“ oca Save u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava.

Zašto i kome smetaju Visoki Dečani i iguman Sava Janjić? Otkud ovakve besmislene optužbe, kada se zna da su u manastiru Visoki Dečani mnogi Albanci nalazili sklonište u vreme ratnih sukoba 1999. godine?

Lavina optužbi protiv igumana Save Janjića motivisana je, pre svega, jer se manastir Visoki Dečani našao na spisku 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi, koji je sačinila ugledna organizacija „Europa nostra“. Na to su reagovali predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, tvrdeći da je manastir u potpunosti siguran i da nema razloga da se nađe na ovakvom spisku, koji kompromituje vlasti na Kosovu. Odmah je usledila „akcija“ protiv igumana Save Janjića, koji je bez sumnje, uz vladiku raško-prizrenskog Teodosija, jedan od najvećih autoriteta Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, i ne samo na Kosovu.

Sava Janjić je zbog svojih demokratskih stavovao zagovaranja mirnog i pravednog dijaloga između Srba i Albanaca često bio na meti radikalnih vlasti u Beogradu. A naročito u novije vreme kada se, veoma uspešno, borio protiv takozvane „podele Kosova“ i bio na meti beogradskih medija koje podržavaju vlast.

U vreme sukoba na Kosovu 1999. godine otac Sava je bio glas – razuma i upozoravao da su zločini fatalni za budućnost. CNN je o njemu izveštavao kao o „sajber- monahu“ izrazito humane orijentacije. I tada je bio „trn u oku“ ekstremistima i s jedne i s druge strane fronta.

Ugled koji u svetu uživa iguman Sava Janjić ( bio je domaćin sadašnjem predsedniku SAD Bajdenu) i danas je „problem“ za mnoge, pa i za fantomski Savez za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, koji se do sada isticao širenjem lažnih informacija koje su imale fatalne posledice. Vođa ove organizacije za Kosovsku Mitrovicu Haljit Berani poznat je po tome što je proširio lažnu vest da su „Srbi utopili dva albanska dečaka u Ibru“, posle koje je, 17. marta 2004. godine, došlo do pogroma godineprema srpskom stanovništvu, ubijeno 25 ljudi, ranjeno više stotina njih, spaljeno preko 900 kuća i stanova, proterano više od pet hiljada Srba iz svojih domova. Berani nije odgovarao za ovaj zločin… iako je očigledno da je bio najvažniji deo akcije albanskih ekstremista na etničkom čišćenju i progonu Srba.

Berani je „autor“ i izmišljotne da su Srbi u Trepči spaljivali Albance. Tribunal u Hagu i brojni novinari su, posle opsežne istrage, utvrdili da ovaj maštoviti politički aktivista – navodi gomilu laži.

Kad god se dokaže da nije govorio istinu Berani se brani rečima. „Ja sam rekao da su u pitanju sumnje i pretpostavke“. Sada se na meti „sumnji“ njegovog Saveza našao i iguman manastira Visoki Dečani. Nema sumnje da su ove „sumnje“ podstakli i dečanski biznismeni koji već dve decenije nameravaju da otmu manastirsko imanje, kao i lokalni političari što gradnjom puta neposredno uz manastir ugrožavaju ovaj hram iz 14. veka.

Napad na oca Savu Janjića je napad na glas razuma na uzavrelom Kosovu. To je smišljena provokacija albanskih ekstremista koju ( po ko zna koji put) vodi famozni Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu.