Mosad isključio struju

0

Izrael je potvrdio tvrdnje da stoji iza jučerašnjeg sajber-napada na glavno iransko nuklearno postrojenje u Natancu. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što su u reaktoru pokrenute nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma, što je najavljeno kao ključni trenutak u nuklearnom programu rana. Izraelski vojni funkcioner Aviv Kočavi je izjavio da “operacije na Bliskom istoku nisu skrivene od očiju neprijatelja ”.

Izrael ne skriva svoje češće u ovoj operaciji, što je suprotno dosadašnjoj praksi u sličnim situacijama. Izraelski mediji su ovom incidentu dali veliki značaj. Državni radio je izvestio da je Mosad imao ključnu ulogu u ovom napadu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je potvrdio da je „borba protiv Irana i nuklearnog naoružavanja – ogromna misija”.

Izrael je opružen da je ubio glavnog iranskog nuklearnog srtučnjaka, da je izveo stotine napada na iranske vojnike u Siriji, ali je iransko nuklearno postrojenje u Natancu, svakako „trn u oku Izraela“.

Nestanak struje u nuklearnom postrojenju Natanc u Iranu, vlasti ove zemlje su nazvale „nuklearnim terorizmom“ i za taj incident optužile Izrael.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi je rekao da Teheran ima pravo da preduzme akciju protiv počinilaca, prenela je državna televizija.

Postrojenje Natanc, koje se nalazi u pustinji u centralnoj provinciji Isfahan, ključni je deo iranskog programa za obogaćivanje uranijuma i pod nadzorom je inspektora Međunarodne agencija za atomsku energiju.

U postrojenju Natanc je u julu prošle godine izbio požar za koji je vlada navela da je pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. U napadu na taj objekat 2010. godine upotrebljen je kompjuterskki virus za koji se veruje da su ga razvili SAD i Izrael.

Najnoviji incident dogodio se u svetlu napora Teherana i Vašingtona da ožive nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015 godine, iz kojeg se bivši predsednik Donald Tramp povukao pre tri godine i potom uveo sankcije Iranu.