Otava – sudija zabranio da kamioni trube

0

U prestonici Kanade Otavi već 11 dana traju protesti kamiondžija, nazvani „Konvoj slobode“. Protest je počeo kao pokret protiv obaveznog vakcinisanja kamiondžija koji prelaze granicu, a prerastao je u masovna okupljanja protiv mera za javno zdravlje i protiv vlade premijera Džastina Trudoa.

“To mora prestati”, rekao je juče premijer Trudo u parlamentu.

“Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a par ljudi koji viču i mašu svastikom ne definiše ko su Kanađani”, rekao je kanadski premijer, koji nije želeo da odgovara na pitanja poslanika.

“Stanovnici Otave ne zaslužuju da ih uznemiravaju, da budu izloženi nasilju svastika i konfederacijskih zastava ili da ih vređaju samo zato što nose maske”, rekao je on.

Trudo je sa porodicom premešten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podelu u zemlji.

“Kada će premijer da prestane da se skrivai pojavi se pred Kanađanima, pokaže malo liderstva i popravi nered koji je napravio?” pitala je u parlamentu privremena čelnica Konzervativne stranke Kendis Bergen, koja je i sama podržala proteste.

Višednevni protesti u glavnom gradu uglavnom su mirni, ali su se stanovnici centra Otave pobunili na zvuk sirena i učestalo trubljenje, pa je kanadski sudija doneo privremenu zabranu trubljenja u centru glavnog grada, dok je policija zaplenila thiljade litara goriva kako bi suzbila proteste.

Glasno i neprestano trubljenje kamionskih sirena postalo je jedno od važnih obeležja pokreta protiv obavezne vakcinacije, ali sudija Hju Meklin sada je zabranio korišćenje sirena idućih 10 dana.

“Trubljenje nije izraz neke velike misli, koliko ja znam”, rekao je sudija u presudi kojom je udovoljio zahtevima stanovnika.