Zaustavljena obnova kuće Džafera Deve

Zaustavljena  obnova kuće Džafera Deve

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija obustavili su radove na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, nakon što je objavljane da je Deva bio vođa kvislinške organizacija Bali kombtar, koja je počinila ratne zločine tokom Drugog svetskog rata na Kosovu.

Odluka stiže nakon afere koja trese deo međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije kuće Džafera Deve, za kojeg je inicijalno preko srpskih istoričara, javnosti ukazano na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti, a na čijem projektu su, i trebalo je da partnerski rade – UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture.

Program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana“, sada navode ove agencije.

Nakon što je objavljeno da je obnova kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve uključena u projekat “Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije”, reagovale su brojne javne ličnosti, političari i naučnici, kao i društveni delatnici iz Srbije i međunarodne zajednice, mnogi od njih kao sagovornici portala Kosovo onlajn, koje su osudile takav projekat i podsetile na Devinu negativnu istorijsku ulogu u Drugom svetskom ratu.

Izraelski centar “Simon Vizental” obavestio je danas javnost da su juče kasno popodne apelovali na Evropsku uniju da otkaže projekat obnove Devine kuće koji sprovodi sa UNDP. U saopštenju se podseća da je istoričar Holokausta dr Efraim Zurof uputio pismo šefu delegacije EU u Izraelu Dmitru Cančevu.

Zurof je naveo da je “Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i njihove uloge u zločinima nad Srbima i Jevrejima” i da njegova rezidencija ne trebalo da bude pretvorena u regionalni kulturni centar, kada su njegova dela simbol ekstremističke genocidne ideologije. Prethodno je to izjavio za naš portal i zahvalio nam je jer smo ga obavestili o ovom “šokantnom projektu”.