Otvorena istraga o curenju dokumenata iz Pentagona

Otvorena istraga o curenju dokumenata iz Pentagona

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država otvorilo je istragu za identifikaciju osobe koja stoji iza masovnog curenja poverljivih dokumenata u vezi sa ratom u Ukrajini, akcijama protivnika, ali i saveznika Sjedinjenih Država, objavljenih ove nedelje na društvenim mrežama.
Američka štampa je u nedelju 9. aprila objavila nove ultra osetljive informacije koje su otkrili ovi dokumenti koji su završili onlajn na društvenim mrežama ili forumima za video igrice. Najpre o ratu u Ukrajini, oni pokazuju obim i preciznost obaveštajnih podataka koji se prikupljaju u Sjedinjenim Državama, navodi Njujork tajms.
Američke službe bi tako mogle da budu unapred obaveštene o ciljevima ruskog bombardovanja. Za Ukrajinu su posebno vredne informacije, ali ovi dokumenti takođe pokazuju, navodi američki dnevnik, da Amerikanci špijuniraju štab i ukrajinske lidere.
Ostale informacije u dokumentima samo se indirektno odnose na Ukrajinu: na primer, navodni pokušaji grupe Vagner da preko Malija kupi oružje od Turske. Ili informacija o debati unutar vlade Južne Koreje oko isporuke municije Ukrajini.
Konačno, postoje informacije koje nemaju veze sa Ukrajinom, posebno o situaciji u Izraelu. Prema ovim dokumentima, CIA bi tako prikupila elemente koji sadrže dokaze da su lideri Mosada podsticali svoje zaposlene i stanovništvo da protestuju protiv reforme pravosudnog sistema koju promoviše izraelska vlada, javlja naš dopisnik iz Jerusalima Mišel Pol.
„Čista laž “, kažu Mosadu. Čuvena izraelska tajna služba u saopštenju reaguje na poverljivi dokument Pentagona koji se deli na internetu, što je neuobičajeno.
„Mosad i njegovi zvaničnici uopšte se nisu pozabavili pitanjem protesta i ostali su verni vrednosti države koja ih je uvek vodila“, uverava ova tajna policija.
Ono što je izvesno, kažu analitičari, jeste da će ovaj slučaj ohrabriti pristalice Benjamina Netanjahua da nastave sa represijom protiv antireformskog protestnog pokreta. Jair Netanjahu, sin izraelskog premijera, nedavno je tvrdio da SAD finansiraju proteste za rušenje vlade.
Širenje ovih ultra osetljivih informacija na Internetu će nesumnjivo imati velike posledice. Prvo, u smislu poverenja. Ako su Sjedinjene Države dozvolile da procure ove informacije, njihovi saveznici će ubuduće nerado da im poveravaju svoje obaveštajne podatke. Ugroženi bi mogli biti i izvori koje američke službe koriste, posebno u Rusiji. Informacije pokazuju koliko su američke službe uspele da prodru unutar ruske vojske i vojnih obaveštajnih službi. Što bi moglo pomoći Rusiji da ih identifikuje i neutrališe.
Ovi dokumenti otkrivaju izuzetno detaljne informacije i pored toga opisuju kako su te informacije dobijene.U mnogim slučajevima, to su elektronske informacije, prikupljene putem komunikacije. Ovo će omogućiti metama ovih presretanja da preduzmu mere da pokušaju da neutrališu ova sredstva komunikacije, bilo da je to izraelska vlada, vlada Južne Koreje i naravno generalštab i obaveštajne službe. Rusi koji se svi pominju u dokumentima . I biće im mnogo lakše da to urade ako dokumenti budu veoma detaljni u smislu konkretnih razgovora i elemenata komunikacije na koje se odnose. Ovo nisu generičke informacije, već često konkretni razgovori između određenih stranih zvaničnika. Zbog toga će biti mnogo lakše identifikovati izvor.
Osim ako, naravno, svi ovi dokumenti nisu falsifikati. I Vashington post i Njujork tajms, tvrde međutim, da je nekoliko visokih američkih zvaničnika potvrdilo autentičnost barem nekih dokumenata.
I ministarstva odbrane i pravosuđa su otvorili istrage. A prema poslednjim informacijama, vlasti favorizuju trag unutrašnjeg curenja. Mnogi dokumenti koji su završili na društvenim mrežama bili su samo u rukama Amerikanaca i niko drugi ih nije imao. Istražitelji bi stoga smatrali da bi ovo curenje moglo biti čin nezadovoljnog zaposlenog ili, još ozbiljnije, unutrašnja pretnja koja bi nastojala da naškodi interesima nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država.
Dok se čeka da istraga napreduje, Pentagon je ograničio cirkulaciju poverljivih informacija.