OVK otela veliki broj Srba

OVK otela veliki broj Srba

Bivši posmatrač OEBS-a na Kosovu, Frenk Ledvidž (Frank Ledwidge), posvedočio je juče pred sudom za zločine pripadnika „OVK“ u Hagu, da je „OVK“ sredinom jula 1998. sprovela „koordinisanu akciju otmice velikog broja Srba na više lokacija“ u Orahovcu i okolini, prenosi Portal Kossev.

Na suđenju bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, Ledvidž je izjavio da je, prema njegovim saznanjima, cilj „OVK“ bio da Srbe otete tokom napada na Orahovac 17. jula 1998. zadrže za razmenu zarobljenika.

Prema optužnici, „OVK“ je, međutim, 13 otetih Srba ubila već 19. jula 1998. u Mališevu, opština Orahovac. Njihova tela otkrivena su 2005. godine u masovnoj grobnici.

U okolini su u to vreme, kako tvrde tužioci, bili prisutni Tači i saoptuženi članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Kadri Veseli) i Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), a Jakup Krasnići (Krasniqi) je bio viđen u pritvoru u Mališevu gde je „OVK“ držala, prebijala i mučila najmanje 48 otetih Albanaca, Srba i Roma.

Ledvidž je u Orahovac, kako je rekao, stigao u novembru 1998. kao član verifikacione misije OEBS-a (KVM), a zadatak mu je bio da utvrdi šta se dogodilo sa Srbima otetim prethodnog leta.

Tužioci su Ledvidžov izveštaj o tome uveli u dokaze u pisanom obliku, a u sudnici se čulo samo da se on bavio otmicom Srba iz sela Opteruša i Retimlje, 17. jula 1998, i kidnapovanjem „najmanje petoro Srba“ u Orahovcu, 16. juna 1999. godine.

Izveštaj o otmicama, svedok je napisao, između ostalog, na osnovu razgovora sa članovima porodica nestalih, od kojih je tužilac u sudnici pomenuo imena Snežane i Slavke Baljošević i Jovana Lukića.

Prema optužnici protiv Tačija i saoptuženih, „OVK“ je 19. jula 1998. u Mališevu, ubila trojicu članova porodice Baljošević, zajedno sa još 10 otetih Srba.

Ledvidž je izjavio da su mu „dva svedoka“ rekla da su u pritvoru „OVK“ u Mališevu videli četvrtooptuženog Jakupa Krasnićija.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Tačijev branilac Greg Kiho (Kehoe) sugerisao je svedoku da je „OVK“ u to vreme bila „neorganizovana, dobrovoljačka vojska bez čvrstog lanca komande“.

Ledvidž je rekao da su nedovoljno organizovane sve „pobunjeničke“ formacije, ali da to „ne isključuje da je postojao lanac komande“.

Svedok je ocenio da je akcija otimanja Srba u Orahovcu bila dobro koordinisana, što mu je sugerisalo da je „OVK“ ipak bila organizovana formacija.

Istragu posmatrača OEBS-a o sudbini otetih Srba, „OVK“ je, po Levidžu, „odugovlačila na svakom koraku“.

Ledvidž je, međutim, prihvatio sugestiju branioca Kihoa da on ne zna ko je naredio napad „OVK“ na Orahovac i da je za Tačija čuo tek tokom pregovora u Rambujeu, početkom 1999.

Kao istinito, Levidž je prihvatio da su srpske snage 19. jula 1998. ponovo zauzele Orahovac i da su tada „ubile 150 albanskih civila“.

Levidž će sutra nastaviti da odgovara na pitanja branilaca optuženih.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj kosovskoj vladi, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.