Eskobar: „Srbija će skloniti učesnike protesta i obezbediti izbore na Severu“

Eskobar: „Srbija će skloniti učesnike protesta i obezbediti izbore na Severu“

Srbija se obavezala da će skloniti učesnike protesta i da će u potpunosti da učestvuju na izborima“, saopštio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u američkom Kongresu.

U Predstavničkom domu Kongresa SAD-a upravo je završen pretres o Zapadnom Balkanu, na kojem je jedini svedok Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD. Pretres je organizovan u okviru Pododbora za Evropu u Odboru za spoljne poslove, a njime predsedava republikanac Tomas Kin.

Eskobar je objasnio kongresmenima da su SAD, uz EU pozvali na hitnu deeskalaciju na Severu Kosova, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri većinski srpske opštine na Severu Kosova, te da se strane ponovo usmere na primenu sporazuma iz februara, odnosno marta.

On ih je ujedno podsetio i na evropski plan od tri tačke za deeskalaciju, koji, pored uklanjanja specijalne policije i povlačenja srpskih demonstranata, uključuje i pokretanje novih izbora, ali uz učešće Srba, i to bez uslovljavanja, a potom i povratak dijalogu.

Dobili smo posvećenost Srbije da će skloniti učesnike protesta i da će u potpunosti da učestvuju na izborima“, kazao je Eskobar, dodavši da se kosovska strana još uvek nije „u potpunosti obavezala“.

Ali se sa Kosovom istinski slažemo u tome da žele da u potpunosti primene više demokratskih procesa“, dodao je odmah zatim Eskobar.

Sa Kosovom se, kaže, slažu i oko toga da oni koji su napadali novinare, policiju i pripadnike KFOR-a, treba da se kazne.

U daljem izlaganju, Eskobar naglašava da bi sa zvaničnom Prištinom, „ipak hteli da vide veće savezništvo“ kada je u pitanju Evropski plan.

Nastavićemo da radimo sa kosovskom vladom kako bismo pokušali da ih ubedimo da je u njihovom interesu da se svrstaju sa SAD, UK, NATO-om, EU, Kvintom, Severnom Makedonijom i Albanijom koje su takođe deo ovog procesa“, kazao je Eskobar.

Kongresmen Tomas Kin ga je potom upitao na koji način se SAD angažuju u Beogradu i kod Srba sa Kosova kako bi garantovali da će Srbi i učestvovati na izborima.

Eskobar je u dužem odgovoru, prvo izlistao sve ono što su SAD podržale kada je u pitanju kosovska strana, naglašavajući da je to urađeno uprkos protivljenju Srbije.

Uprkos zamerkama od strane zvaničnog Beograda, priznali su nove izbore.

Priznali smo legitimitet izbora uprkos zamerkama Srbije da je odziv birača bio veoma nizak. Mi smo priznali vlast koju gradonačelnici imaju, uprkos zamerkama Srbije“, kazao je Eskobar.

Ono što je bio jedini zahtev SAD-a, kazao je on, to je da Priština ne pokušava da postavi gradonačelnike na silu.

Sa druge strane, istakao je da su bili veoma „čvrsti“ prema Beogradu, i da će se Srbija suočiti sa „posledicama“ ukoliko se bude protivila izborima.

Svrstali smo se uz Kosovo u svakoj prilici, rekao je Eskobar.

To nije umanjilo legitimnost kosovskih vlasti, ali u međuvremenu, bili smo veoma čvrsti prema Srbiji kada su u pitanju uslovi u kojima zahtevamo učešće u onom što je demokratski proces na Kosovu. Tako da smo dobili zalog da se oni tome neće protiviti i biće posledica za Srbiju ukoliko se ona bude tome protivila“, naveo je Eskobar, dodavši da će, zajedno sa Evropskom unijom, nastaviti sa radom kako bi osigurali da se plan od tri tačke primeni.