Pad berze u Njujorku zbog Trampa

0

Pokretanje postupka z aopoziv američkog poredsednika Donalda Trampa izazvalo je najveći dnevni pad berze u Njujorku u poslednjih mesec dana.

Pritisak na Volstrit su izvršili razočaravajući podaci o poverenju potrošača, što je pojačalo zabrinutost investitora u vezi sa negativnim uticajem prolongiranog američko-kineskog trgovinskog sukoba na ekonomiju.

Pored toga, pad indeksa je i posledica političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što je u utorak predsednica Predstavničkog doma iz redova demokrata, Nensi Pelosi, saopštila da će taj dom pokrenuti zvaničnu istragu za mogući opoziv predsednika Trampa.

Industrijski indeks Dau Džons pao je za 142,22 poena ili za 0,53 posto, na 26.807,77 poena, S&P 500 je izgubio 25,18 poena, odnosno 0,84 odsto, spuustivši se na 2.966,6 poena, a tehnološki indeks Nasdak kpomozit je potonuo za 118,84 poena, ili za 1,46 procenata, na 7.993,63 boda, javlja Rojters.

Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, ispitaće da li je Tramp tražio pomoć Ukrajine kako bi oklevetao bivšeg potpredsednika i aktuelnog političkog rivala Džoa Bajdena, koji trenutno ima najviše šansi da postane predsednički kandidat

Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Tramp je na svom Tviter postu ovim povodom najavio da će objaviti ceo transkript telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem je, prema tvrdnjama opozicije, vršio pritisak na ukrajinskog lidera da istraži

Bajdena u zamenu za američku pomoć.

Predsednik SAD-a je naveo da će transkript pokazati da je poziv bio “potpuno primeren”, da nije vršio pritisak na Zelenskog da istraži Bajdena i da nije to uslovio pružanjem američke pomoći.