Pad kineskih investicija u Evropi

0

U 2019. godini kineske investicije u Evropi i Severnoj Americi bile su na najnižem nivou u poslednjih deset godina. Investicije u Evropi prošle godine su opale za 40 odsto, a u Severnoj Americi za 27 odsto i iznosile su ukupno 19 milijardi američkih dolara, navodi se u analizi kompanije Baker McKenzie u partnerstvu sa vodećim istraživačem Rodium Group.
Najveće kineske investicije u Evropi bile su u Finskoj (5,3 milijarde dolara), Švedskoj (1,3 milijarde), Nemačkoj i Italiji (po 700 miliona). Takođe, investicije u Irskoj porasle su za 50 odsto.
U Kanadi i SAD Kina je najviše ulagala u Kanzasu (dve milijarde dolara), Britanskoj Kolumbiji i Kaliforniji (po 700 miliona), Tenesiju (400 miliona) i Mejnu (200 miliona).
“Liberalizacija politike od strane Vlade Kine ukinula je ranije pragove koji su nametnuti stranim investitorima i dovela do sklapanja ugovora u automobilskom i finansijskom sektoru. Ovo može dovesti do toga da se kineske investicije u inostranstvu vrate na viši nivo narednih godina”, rekao je Majkl DeFranko iz Baker McKenzie.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime