Večeras doček Stare Nova godina

0

U Srbiji se večeras slavi doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Doček je organizovan u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu. Beograđani i gosti Beograda tradicionalno dočekuju Novu godinu ispred Hrama Svetog Save.
U Kragujevcu za doček nastupaju “Neverne bebe”, u Rumi Goran Bregović. Nišlije će zabavljati Alen Ademović, Prokupčane “Amadeus bend”, a u Čačku će pevati Miroslav Ilić.

Tokom praznika naše banje prepune su gostiju. Najviše ih u Vrnjačkoj banji, gde će večaras pevati Dragana Mirković.

Većina restorana u Srbiji organizuje doček. Lekari upozoravaju posebno hronične bolesnike, da budu umereni tokom proslava, a vozače da ne kontumiraju alkohol.

Iako je povreda od pirotehničkih sredstava ove godine bilo znatno manje, nadležni apeluju da i večeras treba biti obazriv.

Gračanica tradicionalno organizuje doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, uz vola na ražnju i prateći muzički program.

Najavljeno je da će okupljenima na trgu oslobodilaca obezbeđeno posluženje – kuvano vino i rakuju. Vo na ražnju biće okretan i u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

Privremeni opštinski organ u Kosovskoj Mitrovici je isplanirao da program počne najpre za najmlađe. “Ulica otvorenog srca” biće otvorena u 12 časova.

Na koncertu u 21 čas u centru Kosovske Mitrovice pevaće Željko Vasić i Vanja Mijatović.

Organizatori programa u ovim sredinama najavljuju vatromete u ponoć.

Organizovani doček pravoslavne nove godine postao je tradicija i nastavak je proslave božićnih praznika u srpskim sredinama.

Pored proslava na otvorenom, u mnogo srpskih sredina mališanima će biti uručivani novogodišnji pokloni. Tako će mališanima u Klokotu, u Kosovskom pomoravlju, biti uručeni pokloni opštine Grocka. Miholjska fondacija iz Crne Gore uručiće pomoć obdaništima u više srpskih sredina u opštini Gračanica.

U Zvečanu će biti održana po redu akademija Udruženja roditelja “Podrži me”. Tom udruženju koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, biće uručena pomoć iz Republike Srpske u akciji prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me” za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime