Papa Franja o verskom zakonu Crne Gore

0

Papa Franja je u odgovoru na pismo patrijarha Irineja rekao da je za potvrđivanje zakona o veroispovesti potrebna saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske. Mitropolija crnogorsko-primorska je objavila da negativne posledice Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja. Papa je, kako se navodi na sajtu Mitropolije, odgovarajući na pismo njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, istakao da su primedbe i zabrinutosti od strane SPC razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

“Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu katoličku crkvu”, navodi se u odgovoru pape Franje.

U pismu se ističe da se državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin lično obratio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću.

To, kako se navodi, nije učinjeno sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da će zakon koji se predlaže biti donet na demokratskim principima.

U suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori, navodi se u pismu pape Franje.

Vlada Crne Gore je na sednici 6. decembra usvojila tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i prosledila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

“Kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava”, navela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ističe se da način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa Crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je “napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine”.

“Kao takvog prepoznale su ga i ostale pravoslavne Crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve”, navela je Mitropolija na svom sajtu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime