Mitropolija: Povucite zakon o verama!

0

Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske insistiraju da Vlada povuče Predlog zakona o veroispovijesti jer se njime oduzima imovina te verske zajednice, dok su u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) zadovoljni predlogom, navodeći da će se njime “rešiti pitanje nezakonito prepisane imovine na Beogradsku patrijaršiju”.

Vladin predlog zakona je na dnevnom redu sednice Skupštine koja počinje 24. decembra, a sem Mitropolije njemu se protivi i deo opozicije. Njime je, između ostalog, propisano da će verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili državni pre 1918. biti vraćeni – ako prethodno nisu postali svojina neke verske zajednice na odgovarajući način.

Predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i Katolične crkve, nisu se oglašavali povodom osporavanog propisa.

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović kaže da je ovo svojevrsni državni udar, jer se otima crkvena imovina. “Država namerava da prisvaja crkvenu imovinu, a da pritom zaobiđe sve procedure koje nudi pravni sistem”, kaže Gojko Perović.

Član Pravnog saveta Mitropolije Vladimir Leposavić rekao je da se Predlogom zakona poništava Ustavom garantovano pravo na svojinu i odvojenost crkve od države.