Pavel: „Ako pobedi, Tramp će sa Putinom potpisati mir u Ukrajini“

Pavel: „Ako pobedi, Tramp će sa Putinom potpisati mir u Ukrajini“

Pogrešno predstavljanje situacije u Ukrajini tvrdnjama da rat besni samo na istoku zemlje je ozbiljno obmanjivanje javnosti, izjavio je danas predsednik Češke Petr Pavel.
Pavel je to rekao u intervjuu za Češki radio, reagujući na izjave slovačkog premijera Roberta Fica, koji je kazao da ljudi vode normalan život u Kijevu.
„U Ukrajini je rat, ali je istina da se u Kijevu većinu vremena odvija normalan život. Nažalost, taj normalan život prekidaju nadolazeće rakete i nevođene rakete koje ubijaju ljude. Iako na prvi pogled ovo može izgledati kao miran život, to je rat i daleko je od bilo kakve normalne situacije”, kazao je on.
Pavel je rekao da, iako je Zapad možda već u izvesnoj meri umoran od stalnih pozivanja da podrži Ukrajinu, važno je shvatiti da će rezultat sukoba u Ukrajini oblikovati evropsku, pa čak i globalnu bezbednost u budućnosti.
„Ukoliko Rusija uspe da preuzme kontorolu nad Ukrajinom, ohrabriće se u saznanju da u budućnosti može da napadne drugu suverenu zemlju i da nametne svoje interese upotrebom sile”, rekao je on.
Što se tiče nastavka pružanja pomoći Ukrajini u budućnosti, Pavel smatra da bi Evropa trebalo da se pripremi za mogućnost da Donald Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.
Ako bi se to dogodilo, kaže, Tramp bi mogao da se sastane sa ruskim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zaključi sa njim ugovor koji bi bio „štetan i za Ukrajinu i za Evropu”.
Prema njegovom mišljenju, Evropa će morati da se uhvati u koštac sa tim i bolje je da se prethodno pripremi za takav scenario.