Pentagonska dokumenta – Srbija isporučivala oružje Ukrajini

Pentagonska dokumenta – Srbija isporučivala oružje Ukrajini

Poverljiva dokumenta Pentagona otkrivaju da je Srbija pristala da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala, piše Rojters.

Pod naslovom “Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona navodi “procenjene stavove” 38 evropskih vlada kao odgovor na zahteve Ukrajine za vojnu pomoć. Tablica pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da pošalje “smrtonosnu pomoć” ili je već isporučila. Dodatno, navodi se da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da snabdeva Ukrajinu oružjem u budućnosti.

Dokument ima oznaku “tajno” i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Reuters nije mogao da proveri autentičnost dokumenta. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada još nisu komentarisali ovu vest.

Pentagon takođe nije odgovorio na pitanja Rojtersa o spominjanju Srbije u dokumentu, ali i prethodno je odbio da komentariše dokumente koji su procurili. Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajini uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama s Rusijom.

“Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod velikim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini”, rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu.

Pre mesec dana su na proruskom kanalu na Telegramu objavljeni dokumenti koji navodno pokazuju da je srpski proizvođač isporučio rakete Kijevu prošle godine. Dokumenti su uključivali manifest pošiljke i potvrdu krajnjeg korisnika.

Moskva je saopštila da je od Beograda zatražila službeno objašnjenje navodnih isporuka, prenela je državna novinska agencija TASS izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove. Proizvođač oružja Krušik Corp. iz Valjeva demantovao je isporuku raketa ili drugog oružja Ukrajini, a Vučić je te navode nazvao “notornom laži”.

“Nismo izvozili nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu”, rekao je tokom poseta Kataru.