Vagner odvojio 80 odsto Bahmuta?

Vagner odvojio 80 odsto Bahmuta?

Grupa Vagner kontroliše više od 80 posto istočnoukrajinskog grada Bahmuta, izjavio je šef ove ruske plaćeničke vojske Jevgenij Prigožin.

Ukrajinski vojni komandanti nisu komentarisali ovu informaciju, ali su rekli da ukrajinski vojnici odbijaju ruske napade.

Vagner već mesecima napada Bahmut. Bitka za ovaj grad mnoge je podsetila na borbe koje su se vodile tokom Prvog svetskog rata – dugotrajne sukobe s mnogo stradalih.

Prigožin je rekao da njegovi vojnici žele da okruže Bahmut. “Kontrolišemo veći deo Bahmuta, više od 80 posto. Držimo centar grada, sve zgrade lokalne vlasti, držimo fabrike, skladišta”, izjavio je Prigožin u jednom videu koji je objavio jedan ruski vojni bloger.

Prigožin je više puta rekao da je Rusija zauzela Bahmut ali je to kasnije demantovano.

Rusija je rekla da će im pobeda u Bahmutu omogućiti da krenu u ofanzive širomm Ukrajine. S druge strane, Kijev i Zapad tvrde da je Bahmut samo simbolički važan grad i da je njegova strateška važnost minimalna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina braniti Bahmut koliko god bude trebalo, ali je dodao da će se ukrajinske snage iz njega povući ako bude izgledalo kao da će ih Rusi opkoliti.