Penzinerima po 5000 dinara

0

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Djordjević izjavio je danas da je penzionerima obezbedjenja isplata novčana pomoć od po 5.000 dinara u skladu sa mogućnostima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO), a zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar avgust 2019. godine.

Djordjević je na sednici Skupštine Srbvije kazao da su sredstva obezbedjena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.

Ministar je kazao da su ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci rebelansom plana za 2019. godinu, utvrdjeni u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je za 8,04 milijardi dinara više od iznosa predvidjenog.

On je podsetio da je Zakonom o invalidskom i penzijskom osiguranju uredjeno da sredstava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika, kao i da se isplata novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada.

Vlada je obezbedila 8,72 milijardi dinara, naveo je Djordjević, a penzionerima će biti isplaćeno po 5.000 dinara.

Isplata novčane pomoći je predvidjena početkom novembra.

Da bi sredstva bila isplaćena, Skupština Srbije mora da usvoji izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje su poslanici danas počeli da razmatraju.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime