Rama tuži Haradinaja

0

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog klevete da će “zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova”. “Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić”, rekao je Rama sinoć u emisiji Mišljenje na TV Klan, prenosi Gazeta metro. Rama tvrdi da to nije prvi put da Haradinaj “laže” o njemu.

“Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo: ‘Ramuše ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta'”, objasnio je Rama.

“Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkelove, Tačija, Vučića, Brnabićeve eksplicitno rekao: ‘Ramuše, daj nam četiri meseca da se ja i Merkelova uključimo u dijalog i suspenduj taksu’, niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju’. Ja sam mu rekao da prihvati”, otkrio je Rama.

Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da “osnovano sumnja” da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode Haradinaja demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao.

Kada je reč o Haradinajevoj “osnovanoj sumnji” da je “tajno radio na razgraničenju”, poručio je da “svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž”.

“Ako se nađe tako mnogo budala koje bi poverovale da jedan proces koji obuhvata ne samo dve države, već države sveta, parlamente, političke partije, društva, na kraju i glasanje na referendumima, može da se krišom obavi od strane nekih lica i da prođe kao miš po brkovima, onda je ovaj svet završio”, rekao je Rama, prenela je Koha.

Navode Haradinaja negirala je i šefica diplomatije EU Federika Mogerini. “Mi nismo deo bilo kakve zavere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obe strane sednu za sto”, rekla je Mogerinijeva.

Takođe je demantovala navode Haradinaja da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela nemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.