Pet miliona Italijana živi u siromaštvu

0

Pet miliona italijana živi u apsolutnom siromaštvu, saopštio je italijanski državni zavod za statistiku u analizi socijalne slike za 2018. godinu.

Siromaštvo nije u porastu, ali se i ne smanjuje i ostaje na rekordnom nivou. Više od 8 odsto stanovnika u oko tri miliona porodica žive u siromaštvu. To je najviša stopa od početka istraživanja Istata iz 2005. godine.

“Istat” definiše apsolutno siromaštvo kao nemogućnost kupovine roba i usluga neophodnih za prihvatljiv životni standard.
Najnoviji podaci su deo državnih inicijativa da se reši ovaj problem i jedan od bitnih ciljeva italijanske vlade.

U aprilu, vlada je predstavila svoj osnovni plan prihoda, novu socijalnu pomoć za borbu protiv siromaštva, koja je bila vodeća politika M5S. A sada se stranka zalaže za uvođenje minimalne zarade u Italiji, koja je trenutno jedna od samo nekoliko evropskih zemalja bez zakona o minimalnoj plati.

U južnoj Italiji, gdje M5S dobija najviše podrške, broj ljudi koji žive u apsolutnom siromaštvu povećao se na 9,6 posto, pokazuje “Istat”, i gotovo 11 posto na ostrvima. Poređenja radi, nivo apsolutnog siromaštva je 6,6% u Rimu i oko 7% u severnim regionima, uključujući i finansijski centar Milano.

Procenat Italijana koji žive u relativnom siromaštvu – oni sa raspoloživim dohotkom manjim od polovine nacionalnog proseka – smanjio se na 15% od ukupnog stanovništva, što je za 15,6% manje od 2017. godine.

Nedostatak radnih mesta je identifikovan kao glavni uzrok siromaštva, gde je 28% nezaposlenih Italijana 2018. godine živelo u siromaštvu, što je povećanje od 26,7% u odnosu na 2017. godinu.

Italija je ušla u svoju treću recesiju, a stopa nezaposlenosti u zemlji sada iznosi oko 10,2 posto, što je iznad proseka u evrozoni. Iako se nivo nezaposlenosti polako smanjuje, podaci pokazuju da u Italiji rastu slabo plaćeni i neprijavljeni poslovi.

Izvor: mediatop.info