Srušio se avion pun oružja

Srušio se avion pun oružja

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je avion koji je sinoć pao u Grčkoj prenosio 11,5 tona naše namenske industrije za Bangladeš. Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović.

On je rekao da je avion ukrajinske firme Meridijan ltd. poleteo iz Niša sinoć oko 20.40 i prevozio je municiju srpske prifirme Valir za Ministarstvo odbrane Bangladeša, bilo je planirano tehničko sletanje u Amanu, Rijadu i Ahmedabadu, a trebalo je da sleti u Daki.

Ovaj avion je imao sve uredne dozvole, sve u skladu s međunarodnim propisima“, rekao je Stefanović i dodao da nisu tačni navodi medija da je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije za Ukrajinu, ocenivši to kao zlonamerno.

Teretni avion „Antonov“ ukrajinske aviokompanije srušio se u subotu u blizini grada Kavale na severu Grčke, saopštile su vlasti. Lokalni stanovnici su prijavili da su videli vatrenu loptu koja je pala, a zatim i eksploziju. Kako dodaju, eksplozije su se čule dva sata nakon pada.

Iako nije potvrđeno, prema pisanju portala Prototema, ima indicija da je u avionu bilo municije zbog čega je koordinaciono telo odlučilo da pošalje poruku stanovništvu u naseljima Paleohori i Antifilippi, da ostanu u svojim domovima sa zatvorenim prozorima jer će tokom jutra trupu aviona prići specijalni timovi.

Urednik portala “Tango siks” Petar Vojinović izjavio je za N1 da je pad kargo aviona Antonov 12 u Grčkoj treći incident ovog tipa aviona koji se desio u prethodnih mesec dana. On je konstatovao da se radi o starim tipovima letelica, i da ih koriste trgovci oružjem kako bi povećali svoj profit.