„Plan za smirivanje Severa“ predat Beogradu i Prištini

„Plan za smirivanje Severa“ predat Beogradu i Prištini

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Bujar Osmani, potvrdio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na Severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini „koje treba da ga iskomuniciraju i operacionalizuju“.

On je rekao da „Plan u devet koraka“ objavljen za vikend „nije plan OEBS-a, jer ta međunarodna organizacija odluke donosi konsenzusom, nego Republike Severne Makedonije i njega kao predsedavajućeg OEBS“.

Moja uloga kao predsedavajućeg OEBS je da ponudim rešenje za deeskalaciju. OEBS je u suštini platforma za dijalog, komunikaciju, za menadžiranje konflikta. Imamo dve velike operacije, jednu u Prištinu drugu u Beogradu“, rekao je Osmani u intervjuu makedonskoj Televiziji Telma.

Dodao je da je njegov predlog jedan od komplementarnih pokušaja sa drugim međunarodnim organizacijama i telima da se deeskalira i normalizuje situacija (na Severu Kosova) i da se strane (Beograd i Priština) „vrate dijalogu koji je postignut u Ohridu“.

Tako da mi imamo dodatnu obavezu ne samo kao predsedavajući OEBS, nego i kao zemlja u kojoj je postignut taj dogovor. Vidite da su predložene mere slične merama koje nude ostale međunarodne organizacije. Znači da je međunarodna zajednica unisona u zahtevu za vraćanje strana dijalogu i implementiranju obaveza iz bazičnog sporazuma i aneksa, odnosno Ohridskog dogovra“, rekao je Osmani.

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je pre dva dana „Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na Severu Kosova“.

Taj plan, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, „ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na Severu Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese“.