Vladika Teodosije na meti kosovskih medija

Vladika Teodosije na meti kosovskih medija

Beseda Vladike Teodosija na liturgiji koja je ove nedelje održana u Leposaviću naišla je na optužbe prištinskog lista Gazeta Express koji navodi – da je podsticao Srbe na nasilje, prenosi Kossev. I dok iz Eparhije raško-prizrenske, prenoseći deo besede, naglašavaju da je vladika zapravo pozivao na mir, ovaj medij tvrdi da on „inspiriše srpske nacionaliste“.

Gazeta Express u vesti pod naslovom – „Liturgija Teodosija podstiče Srbe na nasilje“, govori o liturgiji u Leposaviću koju je u ponedeljak služio vladika, a povodom dana Svete Trojice.

Ovaj medij kreće tekst citatom iz besede Teodosija: „Ko smo, šta smo, koliko smo jaki, sve zavisi od toga da li ćemo, kao i naši preci, uspeti da sačuvamo sve što nam je Bog dao“, izvlačeći zaključak da je reč o podsticanju na nasilje.

Čovek Božiji Teodosije, koji je dužan da poziva na mir među ljudima, a u ovom slučaju i na relaksaciju odnosa između Srba i Albanaca, podstiče kosovske Srbe na nasilje“, navodi Express.

Preciziraju da je dolazak vladike Teodosija povodom praznika Svete Trojice bio „više politički nego verski“, te se osvrću na novu krizu na Severu Kosova.

Kao i Teodosijeva poseta Leposaviću sa ciljem da inspiriše srpske nacionaliste, takve posete su tokom rata činili i srpski crkveni poglavari koji su ‘blagosiljali’ i podsticali srpske zločince na zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu“, dodaje dalje ovaj medij.

Express konstatuje da je Srbija u kontinuitetu „koristila“ Srpsku pravoslavnu crkvu za „raspirivanje mržnje među narodima na Balkanu“.

O istoj liturgiji, ali i besedi vladike, Eparhija raško-prizrenska oglasila se u potpuno drugačijem tonu, odnosno sa naslovom „Episkop Teodosije na Liturgiji u Leposaviću pozvao na mir i očuvanje onoga što nam je Bog dao“.

Eparhija je ujedno objavila citat koji je sporan za Gazetu Express koja je izostavila delove u kojima se poziva na smirenost, trpeljivost, ljubav.

Ko smo, šta smo, koliko smo jaki, koliko smo smireni i trpeljivi, koliko imamo ljubavi… Od svega toga zavisi da li ćemo i mi poput naših predaka uspeti da sačuvamo sve ono što nam je od Boga dato: i ovu zemlju i ove svetinje“, navodi se u saopštenju.

Naznačili su da je luturgiji prisustvovao veliki broj vernika, a posebno dece.

Duhovski ponedeljak nas je sabrao da najpre u svojim dušama nađemo mir. Molimo se Bogu da nam usadi mir u naša srca i naše duše, i da ga mi prenesemo i na naše porodice i u naše društvo. To je mir koji dolazi od Onoga ko je izvor žive vode, izvor mira, ljubavi i svakog dobra“, poručio je vladika Vernicima.

On je blagoslovio sve meštane Leposavića da „istraju i opstanu“, uz poruku – „ovde smo svoji na svome“.

Ono što smo dužni jeste da branimo svoju zemlju, svoj narod i svoje svetinje, naveo je vladika.