Počeo samit u Sarajevu

0

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je sastankom ministara spoljnih poslova zemalja članica u Sarajevu. Samit se održava na ministarskom, a potom i na predsedničkom nivou.

Glavne teme visokih delegacija među kojima su i predstavnici Evropske unije i Veća za regionalnu saradnju, biće stanje integracionih procesa u EU, aktivnosti na povezivanju u regiji jugoistočne Evrope i šire kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak na predsedničkom nivou zvanično počinje utorak 9. jula na Jahorini, ali su i pre počeka predviđeni susreti s pojedinim zvaničnicima. Članovi Predsedništva BiH će se u poslepodnevnim satima susresti s predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom, a u večernjim satima predviđena svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a.

„S Erdoganom ćemo razgovarati o nizu pitanja koja smo počeli prilikom nedavne posete Ankari, kao što su autoput i određeni trgovinski aranžmani. Veoma je važno da odnosi sa svim zemljama budu što je moguće bliskiji i dinamičniji“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Takođe je naveo i kako će samit biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika tih zemalja i uspostavljanje bolje saradnje, te da će pokušati dati odgovore i na pitanja u vezi s taksama koje je uvelo Kosovo.

BiH će po okončanju susreta okončati predsedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom “Bolja povezanost za bolji život”, pa predsedavanje predati Kosovu.

Predstavnici Kosova su otkazali učešće na Samitu , a u znak solidarnosti sa njima odustali su I predstavnicic Albanije, pod izgovorom da sve države učesnice nemaju jednak tretman, te da je poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH delegaciji Kosova na čelu s Hašimom Tačijem za njih bio ponižavajući.

Samitu će prisustvovati predstavnici BiH, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske i Slovenije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor će prisustvovati svečanoj večeri, ali ne i Samitu, dok će predsednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovati sastancima u utorak na Jahorini.

U prvu službenu posetu BiH će doputovati i novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Premijerka Ana Brnabić predstavljaće Srbiju, a Bugarsku premijer Bojko Borisov. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović neće prisustvovati Samitu, ali će ta zemlja imati svoje predstavnike, baš kao i Moldavija, Grčka i Rumunija, čiji najviši zvaničnici neće doći u BiH.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.