Ruska nafta i mađarski „trik“

Ruska nafta i mađarski „trik“

Jedinstvo starog kontinenta je spašeno prošle noći na samitu na kojem je postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte. Lideri Eu su postigli dogovor da do kraja godine obustave 90 odsto uvoza ruske nafte. Iako je nekoliko država imalo neke “specifične zahteve”, na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija. Zbog njih je plan razvodnjen kako bi predlog bio prihvatljiv za sve. To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i tražile su se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dve trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljana kopnenim naftovodima. Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more. Jedinstvo je spašeno „trikom“ koji se, kako pišu italijanski mediji, sviđa Viktoru Orbanu, jer je postignut dogovor da iz embarga bude izuzeta Mađarska, zemlja koja nema izlazak na more i koja se u najvećoj meri oslanja na naftu koja se doprema iz Rusije. Sporazum predviđa trenutni embargo na naftu koja stiže iz Rusije u EU morem, uz odlaganje zaustavljanja transporta sirove nafte naftovodom Družba. U sporazum je ubačena i fusnota kojom se pismeno garantuje Mađarskoj i Slovačkoj da će im, u slučaju odmazde Moskve, pomoći ostale države EU. Ocenjuje se da neće brzo biti doneta odluka o zaustavljanju dopreme ruske nafte naftovodima, kojima se, ipak, u evropske zemlje doprema skoro 90 odsto nafte.


“Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije”, napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru.


Mišel je naveo da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje Svift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.


Mađarski predsednik Orban je u Brisel došao i ljutito napao Evropsku komisiju tvrd
eći da je neodgovorno krenula, dok je ukrajinski predsednik Zelenski u video uključenju tražio od lidera da se ne razilaze, već da hitno uvode embargo. “Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu evra dnevno prodajom energetskih resursa?”, rekao je Zelenski. Energija je veoma važna, tvrdio je Orban, dodajući da je potrebno da se prvo pronađu rešenja za snabdevanje, a potom uvode sankcije.


Samit je delimično uspeo, iako je na samom početku, predsednica Komisije Ursula von der Lajen, koja je najjače insistirala na sankcijama, izjavila da je skeptična i da se ne nada da će paket sankcija biti potpuno usvojen.