Podignuta optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića

0

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šest lica kojima su navedeni samo inicijali.

U pitanju su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, zatim pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković i Žarko Jovanović, te tadašnji načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara i Silvana Arsović, sekretarica u stranci Olivera Ivanovića.

Optužnica je podignuta za krivična dela “učešće ili organizovanje kriminalne grupe”, “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, “pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva”, “neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja”, “otkrivanje službene tajne”, “zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca” i “manipulacija dokazima kod saizvršilaca”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Spasojević i Rošić su uhapšeni u novembru prošle godine i od tada su u pritvoru. Basara je u pritvoru od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnica je podignuta za više krivičnih dela, kao što su “učešće ili organizovanje kriminalne grupe”, zatim “zloupotreba službenog položaja”, “pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva”, “otkrivanje službene tajne” i “manipulacija dokazima”.

U optužnici se navodi da su Spasojević, Rošić i Basara sa još tri osobe čiji su inicijali M. R., Z. V. i Ž. B. navodno delovali kao organizovana kriminalna grupa. Protiv osoba sa navedenim inicijalima optužnica nije podignuta, iako se u njoj navodi da je protiv njih izdat međunarodni nalog za hapšenje povodom slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Optužnicom se tvrdi da je ta kriminalna grupa počinila “teško ubistvo”, “pomoć u izvršenju ubistva”, te da je prethodno zapalila automobil Olivera Ivanovića.

Branilac osumnjičenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, izjavio je da nije očekivao da će optužnica protiv njegovog branjenika biti podignuta, jer smatra da ne postoje dokazi za njegovu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

“Nakon što je podignuta optužnica šta možemo očekivati – da se što pre dobijemo te spise predmeta da vidimo šta ima od toga sve. Drugo da insistiramo da se ispoštuje zakonski rok, od kada se tužilaštvo preda optužnicu sudu. Da nam sud dostavi, da sud dostavi optužnicu i da tražimo što pre u toku tih 15 dana da se zakaže rasprava”, istakao je Haljimi.

Advokat Jovana Filipović ističe da je njena branjenica Silvana Arsović, saslušavana u policiji dva puta u Mitrovici, jednom u Prištini.

“Silvani Arsović je u novembru prošle godine bila određena mera policijskog zadržavanja od 48 časova, nakon čega je puštena da se brani sa slobode. S obzirom na sve to, nama nije jasno otkuda sada podizanje optužnice, imajući u vidu činjenicu da ukoliko su postojali bilo kakvi dokazi da bi ona bila u pritvoru, a ne na slobodi kao što je dan-danas”, navela je Filipovićeva.

Reagovali su predstavnici Srpske liste navodeći da podizanjem optužnice u Prištini imaju za cilj skretanje pažnje javnosti sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Srpska lista takođe tvrdi da se radi o optužnici bez ijednog dokaza.

Advokati optuženih kažu da optužnicu još nisu dobili i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sedinici suda, kada bude zakazana.
U Olivera Ivanovića je prema detaljima optužnice pucano sa 6 hitaca iz auta „Opel astra“, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima, a čiju nabavku je pomogao pripadnik KP sa severa. Nedeljko Spasojević, koji se već nalazi u pritvoru, i koji je prema ovoj optužnici, izvršiocima krivičnog dela i pomogao da pobegnu neposredno nakon ubistva.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime