Fico: „ Deo Ukrajine dati Rusiji“

Fico: „ Deo Ukrajine dati Rusiji“

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je ustupanje dela ukrajinske teritorije Rusiji jedini način da se okonča rat sa Rusijom i ponovio je da se protivi članstvu Ukrajine u NATO, prenosi portal Politiko.
“Mora postojati neka vrsta kompromisa. Šta očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno”, rekao je Fico za slovački javni servis RTVS.
Slovački premijer preuzeo je vlast u decembru 2023. godine nakon što je njegova levičarsko-populistička partija Smer pobedila na septembarskim izborima uz obećanje da će prestati da šalje oružje Kijevu, da će blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.
Uoči planiranog sastanka slovačkog lidera sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u sredu, Fico je u subotnjem intervjuu ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO.
“Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO i da ću staviti veto.To bi bila samo osnova za treći svetski rat, ništa drugo. Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja već je pod totalnim uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Fico i naglasio da Ukrajina od Slovačke “neće dobiti nikakvo oružje”.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih država na svetu.
Slovački premijer je prošle nedelje podržao mađarskog premijera Viktora Orbana u blokiranju paketa pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra.