Podoljak. „ Papa Franja je instrument ruske propagande“

Podoljak. „ Papa Franja je instrument ruske propagande“

Jedan od najviših ukrajinskih zvaničnika, Mihail Podoljak, oštro je kritikovao nedavne izjave papa Franje tvrdeći da je papa postao „instrument ruske imperijalne propagande“.


„Papa Franja ohrabruje Putinovu mizantropsku ideologiju, njegove genocidne slabosti. Moramo se zapitati šta je katolička crkva, šta je hrišćanstvo, šta je krvava Ukrajina puna nevinih žrtava. Čini se da je papa ponovo bio instrument ruske propagande“, naglasio jePodoljak za „Korijere dela sera“.


Prema rečima savetnika predsednika Zelenskog, izjave pape Franje su „destruktivan diskurs za savremeno čovečanstvo“.


„Ako otvoreno ocenjujemo papine fraze, vidimo da su one bezuslovno ohrabrenje agresivnog imperijalizma, aplauz za krvavu ideju ’ruskog sveta‘, što znači brutalno uništavanje sloboda i načina života drugih.“ dodao je Podoljak.


Upitan da li su ukrajinske vlasti otvorene za pregovore, visoki zvaničnik je pojasnio da u ovom trenutku „nema govora“ o tome.


„Budimo realni. Moskva nastavlja da se zavarava da ima resurse da zadrži deo okupiranih teritorija. Zbog toga mora da pretrpi značajne taktičke gubitke na prvoj liniji fronta. Samo će to, plus zaoštravanje sukoba u Putinovom okruženju, naterati Ruse na realniju procenu situacije. Iz ovoga sledi da u ovom trenutku nema govora o bilo kakvim pregovorima“, rekao je Podoljak.


On je naglasio da Putin ne samo da nije pregovarački partner, već je i licemer koji spremnost ukrajinske strane na dijalog smatra slabošću koju treba iskoristiti u svoju korist.


„Putin nikada ne drži reč, on deluje po destruktivnim instinktima, uvek se zavaravajući da može da se izvuče, kršeći svako pravilo. Neće biti pregovora i to iz raznih razloga: beskorisno je, on ponižava međunarodno pravo, opravdava svoje zločine. Štaviše, izgubio je svaki osećaj za meru, osuđuje svoju zemlju, tlači svoje protivnike, ubija ih“, nastavio je Podoljak.


Što se tiče održavanja izbora u Ukrajini, visoki zvaničnik je podsetio da se o tome još uvek ne može govoriti.


„Mi smo demokratska zemlja. Verujemo u slobodnu političku konkurenciju, poštujemo izborne procedure i rokove. Međutim, i ovde moramo biti realni. Na udaru smo, deo naših regiona je okupiran: o izborima još nema govora“, zaključio je Mihail Podoljak.