Orban:“Amerika laže“

Orban:“Amerika laže“

Orban je u intervjuu američkom TV novinaru Takeru Karlsonu rekao da su Ukrajinci „nekonkurentni” bez pomoći Zapada i da stoga SAD drže ključ mira u regionu. “To je laž. To nije samo nesporazum, to je laž. To je nemoguće. Ko u politici razume logiku, brojke, podatke – nema šanse“, odgovorio je Orban, komentarišući preovlađujuće mišljenje u SAD da Ukrajina pobeđuje.


„Oni će ostati bez trupa pre Rusije“, dodao je on.


Prema Karlsonovim rečima, broj ubijenih Ukrajinaca je stotine hiljada, a Orban je dodao da među njima ima i etničkih Mađara. Pokušaj bilo koje zapadne zemlje da pošalje svoje trupe u Ukrajinu značio bi „direktan rat“ između Zapada i Rusije.


„I odmah ćemo se naći u trećem svetskom ratu. Dakle, sada je veoma opasan trenutak“, rekao je Orban.


Prema njegovim rečima, Rusi neće izdati svog lidera, oni će čuvati zemlju od raspada i štitiće je, ulagati više novca i proizvoditi više naoružanja od svojih protivnika.


Zato ne treba pogrešno da razumete Ruse“, rekao je Orban.


Upitan šta bi uradio ako bi bio na čelu NATO-a i „bio, recimo, Džo Bajden“, Orban je odgovorio: „Mir, odmah. I odmah bih nazvao (bivšeg američkog predsednika Donalda) Trampa. To je to“.


On je dodao da bi Sjedinjene Države, ako žele da obnove mir do „sutra ujutro“, to mogle da urade.


„Očigledno je da Ukrajinci to ne mogu sami da izvedu. Oni nisu konkurentni u ovom ratu. Ako nema novca i oružja sa Zapada, posebno SAD, onda je rat završen. Odluka je u vašim rukama“, rekao je Orban.


„Naravno, govorimo o Ukrajincima, ne treba ih zanemariti, oni moraju biti uključeni, ali pravi faktor nije Ukrajina“, dodao je on.


Orban je takođe nazvao ideju o oduzimanju Krima Rusiji „potpuno nerealnom“.


„To ne dolazi u obzir“, naglašava mađarski političar.