Poginuo predsednik Irana Ebrahim Raisi

Poginuo predsednik Irana Ebrahim Raisi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio dok je prelazio iznad planinskog terena u jakoj magli, potvrdio je potpredsednik Irana. Devet osoba je bilo u helikopteru koji se srušio na severozapadu Irana u nedelju, u kojem su bili iranski predsednik i šef diplomatije, preneo je iranski Tasnim njuz.


Pored presednika Irana Ebrahima Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana u helikoteru „bel 212“ bili su guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, kao i imam iz Tabriza Mohamed Ali Alehasem.


Stradali su i pilot, kopilot, šef posade, šef obezbeđenja i telohranitelj.


Iranska vlada sazvala je za danas hitan sastanak nakon pogibije predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova te zemlje Hoseina Amir Abdolahijana u padu helikoptera, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.


Prema fotografiji koju je objavila agencija, stolica na kojoj Raisi obično sedi je prazna i prekrivena je crnom trakom u znak sećanja na predsednika, preneo je Si-En-En.


Iranski državni mediji emituju islamske molitve između vesti zbog pogibije Raisija i još osam drugih osoba nakon što se helikopter kojim su putovali srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.


Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.


Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.


Helikopter Bell 212Bell je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.


Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.


Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.


Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.