Vučić i Kurti u Minhenu?

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga tokom Minhenske bezbednosne konferencije, koja će biti održana u četvrtak i petak u Nemačkoj, očekuje susret sa specijalnim predstavnikom američkog predsednika Ričardom Grenelom, ali i da će verovatno u Minhenu biti prisutan i Aljbin Kurti, “pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati”.

Vučić je za Sputnjik izjavio da ako dogovore sporazum o voznom saobraćaju to bi bilo značajno i važno za Srbe koji žive u Gračanici i uopšte na Kosovu i da bi trasa išla Kuršumlija-Merdare-Priština.

Govoreći o predstojećem susretu sa Grenelom, Vučić je ocenio da je Grenel čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije.

“Ako mislite da treba da se žalim kakav mi je posao, što mi ponekad dođe da uradim, uvek se ugrizem za jezik i kažem: „Sam si to tražio i tražio si da te ljudi biraju. Šta će biti na tapetu, videćemo, verovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem ja, biti prisutan i Aljbin Kurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati”, rekao je Vučić.

Ne mislim, nastavio je predsednik Srbije, da će biti dostupno za javnost, ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori.

“Zato je taj boravak u Minhenu od velikog značaja za nas, jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici”, rekao je Vučić koji je kazao i da će se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel videti u martu.

Specijalni izaslnik Grenel poručio je ovih dana da se protivi merama reciprociteta koje je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio da će uvesti Srbiji, stavio je do znanja da će američka ulaganja biti smanjena ukoliko se ne ukine taksa i najavio da je ekonomija prava pokretačka snaga za politički dijalog.

Manja američka ulaganja ako se ne ukine taksa

Grenel jasno je predočio političkim liderima u Prištini i Beogradu da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko je taksa na srpsku robu od 100 odsto i dalje na snazi.
To je potvrdio portparol specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin.
Kastin je istakao da Grenel neprekidno ukazuje da taksa šteti ekonomiji Kosova i šalje lošu poruku privatnom sektoru da to nije dobro mesto za poslovanje.

“Vlasnici kompanija na Kosovu, od kojih su neke i američke, informisali su Grenela da taksa šteti njihovom poslovanju. Njena zamena drugim vidom barijera, nazivajući ih recipročnim, biće kontrapodruktivno u otvaranju radnih mesta za mlade”, poručio je Kastin.
Grenel je ponovo naglasio da je od suštinske važnosti da Priština ukine taksu od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije da bi, kako je poručio, profunkcionisale investicije.
“Taksu treba ukinuti da bi investicije funkcionisale. To je od suštinske važnosti”, napisao je

Grenel na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti u više navrata je ponovio da će taksa biti ukinuta uz mere reciprociteta, dok se Grenel protivi se uvođenju recipročnih mera Prištine u odnosima s Beogradom.

Uprkos postignutom napretku, put ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je dug ali na tom putu ekonomija je glavni pokretač političkih procesa, smatra specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije.
“Kada je predsednik Tramp tražio da utvrdim da li su lideri Kosova i Srbije zainteresovani za postizanje bilo kakvog dogovora, započeo sam razgovore. Moj prvi sastanak bio je sa poslovnom zajednicom sa obe strane i ono što sam saznao je da oni zaista žele da normalizuju svoje ekonomske odnose.

Ono što smo shvatili je da je potrebno normalizovati avio-liniju i železničku liniju. Želeli smo da imamo prvi let Priština-Beograd posle 21 godinu. Tako da smo započeli rad na tome i uspeli smo da postignemo dogovor. Prava namera Trampa je da koristi ekonomiju za pokretanje političkog procesa napred”, poručio je Grenel.
On je istakao i da pokušavaju da podstaknu obe strane da se pomire, ali da ne nameću američku ideju.

“Mislim da u tipičnom stilu administracije Donalda Trampa guramo strane da se dogovore i pokušavamo da nenamećemo američku ideju, već da kažemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, da li imate političku volju da idete napred, otvarate radna mesta za mlade i menjate ekonomiju?

I mislim da je odgovor da, iako je politička situacija teška. Stalno govorim stranama da pokušavamo da se koncentrišemo na ekonomiju i pokušamo da otvorimo radna mesta za mlade kako ne bi napustili region. Ostavimo političke probleme po strani dok ne stvorimo zamah u ekonomiji”, zaključio je Grenel.

Grenel je, takođe, bio jasan da se protivi uvođenju mera reciprociteta Srbiji koje je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio.

Njegov portparol Dik Kastin je potvrdio da Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu od 100 odsto na srpske proizvode, ali bez uvođenja mera reciprociteta.

„Kosovo bi trebalo da ukine taksu od 100 odsto na srpsku robu bez reciprociteta. Ne samo da suspenduje taksu, već da je potpuno ukine. Ambasador ne podržava ideju o reciprocitetu“, podvukao je Kastin.

Kosovo je uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru 2018. godine.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je prošle nedelje preuzeo novu funkciju, izjavio je da će tu meru zameniti reciprocitetom prema Srbiji.