Pogrešno „podmlađivanje“ Bajdena

Pogrešno „podmlađivanje“ Bajdena

Predizborni tim američkog predsednika Bajdena je pripremio pitanja za dva radio intevjua kako bi slušaoci Bajdena doživeli kao osobu sa snažnim mentalnim i fizičkim zdravljem, saopštio je SiBi Es Njuz. Ova vest je čini se preusmerila tok kampanje u izborima za predsednika SAD. Hoće li Bajden dočekati kraj kampanje na mestu kandidata za predsednika? Ali, ukoliko bude zamenjen, to se neće dopasti ni njemu, ni protivničkom kandidatu Trampu.

Bjaden je u četvrtak u radijskim emisijama namenjenim crnačkoj populaciji u državama Viskonsin i Pensilvanija bio u prilici da pokaže da može da odgovara na pitanja i da raspravlja i tako anulira utisak koji su građani stvorili nakon TV debate u kojoj je nastupio sa bivšim predsednikom , a sadašnjim konkurentom Donaldom Trampom i imao očiglednih poteškoća sa usporenim govorom i neartikulisanom logikom. Tramp je to iskoristio u debati, tako da je Bajden bio potpuno poražen u tom duelu. U subotu je radijski voditelj Erl Ingram izjavio da su mu Bajdenovi asistenti direktno poslali pitanja koja žele da postavi predsedniku. Njegov radijski šou se se emituje u celom Viskonsinu. Voditeljka Andrea Sanders iz Filadelfije je izjavila da joj je dostavljeno osam pitanja za Bajdena i da je ona prihvatila četiri.

To govori o panici u kojoj se nalazi Bajdenov tim, posle TV duela protiv Trampa.

Bajdenov tim pokušava da stvori virtuelnu stvarnost u kojoj bi američki predsednik u trci za novi mandat u Beloj kući bio prikazan u boljem svetlu od realnog. To se smatra ozbiljnim pritiskom na medije iako vlast u Americi verbalno podržava slobodu medija i predstavlja uzurpiranje temeljnih vrednosti zapadnih liberalnih demokratija i pokušaj prevare.

CBS tvrdi da su ljudi iz Bajdenovo tima za kampanju iskoristili naivnost crnih voditelja da im poture u potpunosti režirani intervju kako bi ga koristili kao dokaz da je predsednik sposoban da adekvatno reaguje na pitanja u realnom vremenu i prostoru. Donedavno je na Zapadu forsirano mišljenje da PR mašinerije Putina ili Sija pišu unapred pripremljene intervjue za moskovske ili pekinške novinare, ali niko ozbiljan nije pretpostavljao da je američki predsednik fizički i mentalno toliko nagrižen da mu moraju režirati intervjue, i to na inače vrlo prijateljskim radijskim stanicama za crnu populaciju.

Informacija CBS-a je učvrstila pretpostavke da SAD ne moraju da imaju predsednika sa punim fizičkim i mentalnim sposobnostima, jer postoji tim koji umesto njega razmišlja i donosi odluke, što je , u suštini, uzurpacija moći najjače države sveta.

Pitanje uzurpiranja predsedničkih ingerencija se otvorilo još kada je u Beloj kući formiran tim specijalaca s zadatkom da spreči buduće gafove predsednika Bajdena. Njihov posao je da stvore iluziju i da članovi administracije odlučuju kakvog predsednika birači smeju ili ne smeju videti, kao i šta i kako će predsednik da govori u javnosti.

U demokraciji birači ne izlaze na izbore zato da bi dobili administraciju koja će prikrivati realno mentalno i fizičko stanje predsednika. Želi li deo birača mentalno i fizički jakog predsednika, drugo je pitanje, ali čak i oni žele da znaju  je li osoba za koju su glasali zdrava i sposobna ili je previše vremešna.

Posebno iritira podatak da se iz Bajdenovog tima čuju opravdanja da „nije neuobičajeno da se pitanja sa predsednikom dogovaraju“. Ipak, čini se da je u pitanju veliki gaf koji će ofanzivni Trampov tim dobro iskoristiti.

Čini se da Bajdenov tim upada iz greške u grešku, jer su objavili opravdanje u Njujork tajmsu, koje je javnost ocenila kao besramno. Oni su naime rekli da „više neće nuditi pitanja voditeljima“.

Na neki način i opredeljenje Njujork tajmsa se menja. Ovaj uticajni medij već nekoliko dana je prekinuo staru praksu da svaku kritiku Bajdena komentariše rečima da je „Tramp veće zlo“ i da na veb sajtu uz tekst koji kritikuje bajdena stave nekoliko tekstova u kojima je ocrnjen Tramp. Čak je i ovaj list počeo da objavljuje tekstove sa dozom cinizma o Bajdenovom „ nerazumljivom govoru“, pa je iskusna dopisnica iz Vašingtona objavila da dopisnici koriste slušalice za prevod na Bajdenovim putovanjima za inostranstvo kako bi dobro mogli da čuju Bajdenovo mrmljanje, greške u nastupima. „Na području smo onoga što je predsednik nameravao da kaže, jer je ono što je rekao nerazumljivo, pa smo primorani da prihvatimo tumačenje Bele kuće“, objavio je Njujork tajms.

Da li je u pitanju „logika“ razumevanja da je kandidatura „posustalog“ Bajdena bila pogrešna? Ili je na sceni pokušaj unutar američkih demokrata da u poslednjem momentu „spasu ono što se spasiti može“? U javnosti sve više cure vesti da bi Bajdena mogao da zameni neko mlađi. Ta vest se možda ne dopada ni Trampu.