Levica pobedila u Francuskoj

Levica pobedila u Francuskoj

U Francuskoj veliki preokret u drugom krugu parlamentarnih izbora. Prema prvim procenama, levičarska koalicija je izbila na prvo mesto, koalicija oko Makrona je druga, dok je desničarsko Nacionalno okupljanje, koje je posle prvog kruga bilo najbolje plasirano, na trećem mestu. Ipak, biće teško da se formira vlada jer levičarski blok okuplja različite partije, pa je teško je zamisliti da će taj blok lako opstati.


Ubedljivi pobednik u prvom krugu bila je desničarska stranka Nacionalno okupljanje, koju predvode Marin le Pen i Žordan Bardela.


Međutim, u drugom krugu dogodilo se iznenađenje. Nacionalno okupljanje je na trećem mestu, a na prvom mestu levičari, dok je na drugom mestu grupacija oko predsednika Manuela Makrona, što se nije očekivalo.


Neformalno savezništvo levog fronta i grupacije okupljene oko Makrona sprečilo je da Nacionalni front formira vladu.


Važnost izbora u Francuskoj prevazilazi granice ove zemlje, pratili su se i u Briselu i u drugim prestonicama.


Ono što izbija u prvi plan je da se uspon desnice nije dogodio, što je dobra vest za umereni centar. Međutim, niko nema apsolutnu većinu, a takve situacije su retke u Francuskoj.


Analitičari tvrde da je rekordna izlaznost dovela do toga da Nacionalno okupljanje ostane bez mogućnosti da formira vladu.


Izborni sistem u francuskoj omogućava da u drugi krug uđu svi koji imaju 12,5 odsto glasova. Običaj je da se treći povlači i poziva da glasaju za drugog kako bi pobedili prvog. Tako da su u drugom krugu uspeli da pobede Nacionalni front. Problem je što sva tri bloka nemaju većinu za formiranje vlade, posebno što će biti teško da se održi koalicija levog bloka.


Smatra se da su ovakvi izborni rezultati kazna predsedniku Francuske Makronu, zbog nestabilne spoljne politike, kao i da su nemiri na ulicama ove zemlje značajno uticali na opredeljenje birača.