Pola tone kokaina u kontejneru sa bananama

0

U hrvatskoj luci Ploče zaplenjen oko 500 kilograma kokaina. Kokakin je transportovan u kontejneru sa bananama iz Južne Amerike.

Hrvatski mediji navode da je droga zaplenjena tokom prethodne nedelje, ali policija time još uvek nije obavestila javnost.Niko nije preuzeo pa , kako se navodi, za razliku od prethodnih slučajeva, nije bilo hapšenja. Drogu su otkrili policajci prilikom redovne kontrole kontejnera.

Naručitelja pošiljke od 500 kilograma kokaina dubrovačka policija vrebala je još od kraja marta. I ovaj put “roba” je bila skrivena u kontejneru s pošiljkom banana koji je stigao u pločansku luku iz Ekvadora, odakle je krenuo nešto više od dva meseca ranije od dolaska na odredište. Banane je naručila firma iz Bosne i Hercegovine, s tuzlanskog područja, piše Jutarnji list.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven po celoj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, trebao je napustiti teritorij Hrvatske najverovatnije šleperom s pošiljkom banana. Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije se moglo čekati i odlučilo se ići u pretragu u kojoj su korišteni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je bio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebao preuzeti drogu koja bi na narkotržištu vredela oko 65 miliona evra, pa je, bez obzira na to ko to bio, naručitelju zadat ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do 2 miliona evra za nabavu nije beznačajan.

Ova višemesečna akcija dubrovačke policije, koja je istovremeno provodila nekoliko velikih akcija protiv narkomafije, iako nije dovela do krajnjeg naručitelja, ipak je velik udarac narkomreži. Kako smo doznali, ona još nije završena jer se pomno prate zbivanja u narkomiljeu i u Hrvatskoj i BiH. Naime, nakon “pada” ovakve pošiljke, mogli bi uslediti obračuni u narkomiljeu.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Evropu i koja je neuralgična tačka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu kontejnera, u poslednja je tri meseca “sidrište” nekoliko velikih pošiljki droge. Preko pločanske luke prvo je stigao kokain koji je krajem januara zaplenjen u Metkoviću. U spektaklularnoj akciji u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59), zvani Haš, kojeg su prozvali i “neretvanski kralj kokaina”, a njegova “ekipa” u kojoj je bio i italijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrednog oko 32,6 miliona kuna.

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobivao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 eVra. Još pre dubrovački su policajci uhapsili italijanskog državljanina Andreu Merusija (49) iz Lavagne koji je “pao” 26. juna prošle godine kod Baćine s jednom od pošiljki kokaina s kojom je krenuo u Italiju. Premda je drogu otkrio dresirani policijski pas, to je bila samo “finta” jer je Merusi već bio pod nadzorom policije.

Ovogodišnji mart za dubrovačku policiju biće tako rekordan po zaplenama kokaina jer su u subotu 6. marta na području Opuzena zaplenili 73 kilograma i uhapsili Olivera Čokaru (46), koji je u svom Audiju nadzirao izvlačenje droge iz kontejnera, za što u druga dvojica osumnjčenih Anđelko Oršulić (35) i Goran Bebić (41) trebali dobiti, kako se sumnja, po 50.000 evra. No, pri vađenju droge iz kontejnera zaskočili su ih dubrovački policajci.

Prema raspoloživim informacijama, niko od onih koji su “pali” u prethodnim zaplenama nije izravno povezan i s ovom pošiljkom. Dubrovačka policija, međutim, analizira sve što je vezano uz najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute, do firme koja je naručila banane, a u saradnji s policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH surađuje se kako bi se otkrilo ko je mogući naručitelj i ko je trebao preuzeti i kojom rutom u susednu državu prevesti 500 kilograma kokaina.

Je li BiH bila i krajnje odredište zasad nije poznato. Jer, moguće je da je krajnje odredište bila neka zapadnoevropska država, ali je dostava preko neke od zapadnoevropskih luka bila prerizična. Ali, zahvaljujući pre svega dubrovačkim policajcima, sada i pločanska luka spada u visokorizične. Od kraja januara kad je počela uskočko-policijska akcija razbijanja organizacije narkodilera kokaina pa do danas u “pošiljkama” na jugu Hrvatske našlo se 700 kilograma kokaina.