Suđenje Stanišiću i Simatoviću

0

Na ponovljenom suđenju bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, počelo je iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane. Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kom se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Tokom postupka iznošenja završnih reči koji će trajati do srede 14. aprila tužilaštvo na raspolaganju ima četiri sata, a odbrana ukupno pet sati. Nakon toga obe strane u procesu imaju po još jedan sat za izlaganje argumenata – navedeno je u saopštenju suda.

Tužioci su tokom prvog dana iznošenja završnih reči istakli da su dokazali krivicu optuženih za zločine u Hrvatskoj i Bosni u Hercegovini (BiH), od 1991. do 1995. godine.

Dokazima tužilaštva je, bez ikakve sumnje, utvrđena odgovornost Stanišića i Simatovića. Neizbežan je zaključak da su oni krivi za zločine za koje su optuženi“, rekao je tužilac Daglas Stringer.

Ti zločini nad, kako je ukazao, hiljadama žrtava u dve države bili su, kako je naglasio Stringer, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom, nasilnim i trajnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i BiH.

Tokom nasilnog etničkog razdvajanja iz tih oblasti bilo je uklonjeno najmanje 340 hiljada pripadnika nesrpske zajednice, rekao je predstavnik tužilaštva.

Tužilac Stringer je podvukao da ne tvrdi da je cilj zločinačkog udruženja bilo stvaranje Velike Srbije, što je, po njegovim rečima, sugerisala odbrana.

Po rečima tužioca Stringera, na čelu tog udruženog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Tužilac je Miloševićevu moć nad saučesnicima opisao rečima svedoka Stanišićeve odbrane, bivšeg britanskog ambasadora u Beogradu Ajvora Robertsa da je Milošević bio čovek-država koji je donosio sve odluke.