Policajka Petrović o slučaju „meklaren“

Policajka Petrović o slučaju „meklaren“

Policajka Katarina Petrović, koja je narodnoj poslanici Mariniki Tepić dostavila policijski izveštaj o saobraćajnoj nesreći koju je izazvao predsednikov kum Nikola Petrović, kaže za NIN da vidi sebe u policiji nakon završenih pravnih postupaka. „Smatram da javnost mora da bude obaveštena o radu institucija, a da su institucije dužne da neselektivno sprovode zakone“, rekla je Petrović u intervjuu za nedeljnik NIN .

Nikola Petrović, nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvovao je 6. marta 2023. u saobraćajnoj nezgodi na Dedinju. Upravljajući vozilom marke „mercedes meklaren“ zakucao se u ogradu u Užičkoj ulici kod broja 46. Tom prilikom oborio je tri stuba i udario u auto marke „opel korsa“, a u sudaru su povređene dve žene.

On nikada nije optužen. Katarina Petrović je uhapšena 3. jula i zatim joj je određen pritvor, o čemu je NIN prvi pisao. Nakon reakcija i protesta građana policajka je puštena iz pritvora.

U Višem tužilaštvu u Beogradu, koje vodi Nenad Stefanović, podignut je čak optužni akt protiv nje, iako je bilo jasno od početka da to tužilaštvo ne može biti nadležno, a zatim je predmet ipak prebačen u njeno Valjevo, piše NIN. Postupak je počeo, a ona se od hapšenja nalazi pod suspenzijom u policiji.

Neposredno pre nego što sam narodnoj poslanici poslala tu informaciju slušala sam direktan prenos zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj je gospođa Marinika Tepić već iznela sve podatke vezane za saobraćajnu nezgodu. Kada sam izvršila uvid u našu, policijsku evidenciju, videla sam da je sve što je ona ispričala na toj sednici tačno, a takođe sam videla da je prilikom uviđaja izvršeno testiranje Nikole Petrovića na narkotike, kao i to da je tim testom utvrđeno da je pozitivan na kokain. Specifično je bilo to da u tom izveštaju nije navedeno da je prema njemu primenjena mera obaveznog policijskog zadržavanja, što je praksa u takvim situacijama. Tada sam osetila potrebu da joj kažem da je sve to što je ispričala istina, odnosno da tako i piše u našim evidencijama“, rekla je Petrović za NIN.

Kaže da su u prostorije Policijske uprave u Valjevu došli policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, koji su sa njom „obavili vrlo neprofesionalan i evidentno politički obojen razgovor“.

Nakon prvog informativnog razgovora sa policijskim službenicima Sektora unutrašnje kontrole, koji je trajao oko tri sata, a u kojem su mi postavljali pitanja kao da sam državni neprijatelj, strani plaćenik i domaći izdajnik, shvatila sam da mi je za dalje potrebno da pored sebe imam i pravnog zastupnika, odnosno advokata, iako sam bila svesna da nisam učinila nikakvo krivično delo“, rekla je ona.

Upitana da li je očekivala da će biti ovakve represije prema njoj, s obzirom na to da se radilo o kumu predsednika države, kaže da u početku nije očekivala bilo kakvu represiju, jer je bila ubeđena, kao i sada, da nije uradila ništa loše.