EU: Beograd i Priština znaju svoje obaveze

EU: Beograd i Priština znaju svoje obaveze

Beograd i Priština moraju da ispune obaveze iz dijaloga koji se odvija pod okriljem Evropske unije, ocenila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navodeći da pozdravlja nedavno smirivanje tenzija na severu, preregistraciju vozila, sporazum o struji i pripreme za vanredne lokalne izbore.

Fon der Lajen smatra da je dobro što se samit EU – Zapadni Balkan održava skoro mesec dana pošto su objavljeni izveštaji Evropske komisije o zemljama regiona, jer je to prilika da se vidi dokle se stiglo.

Beograd i Priština treba da napreduju kako bi ispunili svoje obaveze iz dijaloga. Napravljeni su važni iskoraci ove godine sa Ohridskim sporazumom i sada se on mora primeniti“, dodala je ona.

Predsednik Saveta Evropske unije (EU) Šarl Mišel ocenio je da je bila dobra debata na samitu i da su razgovarali o važnim temama usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom, Planu rasta za Zapadni Balkan i saradnji u oblasti energetike.

Razgovarali smo i o jačanju saradnje u borbi protiv dezinformacija, sajber i hibridnih napada, boljoj saradnji u oblasti migracija i usaglašavanju vizne politike, dodao je Mišel.

Među 27 država članica traju debate o usaglašenosti spoljne politike, radimo na tome i voleli bismo da zemlje koje hoće da nam se pridruže budu inspirisane time, napomenuo je.

Mišel je podsetio da je EU projekat pomirenja i zajedničke volje da se ostvari prosperitetna budućnost, u kojoj je važno rešavati nesporazume.

Ohrabrili smo lidere da učine napore kako bi se svi nesporazumi rešili, rekao je on.

Samit je bio prilika, zaključio je Mišel, da ponovimo rešenost da ubrzamo približavanje regiona EU, jer proširenje jeste proces zasnovan na zaslugama, ali se mora uzeti u obzir i sadašnja situacija u Evropi.