Policija sprečila liturgiju u Prištini

Policija sprečila liturgiju u Prištini

Policija u Prištini sprečila je dvojicu srpskih sveštenika da služe liturgiju u hramu Hrista Spasa u tom gradu povodom praznika Spasovdana. Pravoslavni sveštenici Staniša Arsić i Zoran Gođevac su jutros oko 4.30t krenuli da služe svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini, ali h je policajac prvo legitimisao a onda i zabranio im da otključaju crkvu. “Brzo se potom pojavio veći broj policajaca, korodon od osmoro njih bio je kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju”, preneo je RTS-u prištinski paroh Staniša Arsić.


Naveo je da policajci nisu hteli da komuniciraju na srpskom jeziku, da su im na kratko zadržali dokumenta, posle čega su sveštenici odlučili da se vrate u crkvu Svetog Nikole i u njoj služe liturgiju.


Pravoslavni hram Hrista Spasa u Prištini je nezavršen, ali povremeno sveštenici sa vladikom Teodosijem u njemu služe liturgije.


Podignuti hram i njegov završetak osporavaju posleratne vlasti u Prištini, tvrdeći da je podignut nelegalno, na zemljištu Univerziteta.


Otac Staniša dodaje da Eparhija ima odluku suda da je hram pod patronatom crkve i da nema nikakve smetnje da se u njemu služi liturgija.