Lek protiv kancera?

0

Novootkriveni deo našeg imunološkog sisitema mogao bi da bude iskorišćen u izlečenju svih vrsta raka, objavili su naučnici. Naime, kako javlja BBC, tim sa Univerziteta u Kardifu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uslovima uništavaju ćelije zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća i ostalih vrsta raka.
Ovo otkriće, objavljeno u uglednom naučnom časopisu “Nature Immunology”, do sada nije bilo testirano na pacijentima, ali istraživači tvrde kako “ima ogroman potencijal”. Uprkos činjenici da je njihov rad u još ranoj fazi, poručuju da je reč o uzbudljivom otkriću.

Imunološki sistem je prirodna odbrana našeg tela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka.
Naučnici su tražili “nekonvencionalne” i do sada neotkrivene načine na koji imunološki sistem prirodno napada tumore. Otkrili su T-ćelije (T-limfocite) u našoj krvi. To su imunološke ćelije koje mogu da skeniraju telo i procene gde postoji pretnja našem zdravlju koju bi trebalo eliminisati. One bi, takođe, mogle da budu iskorišćene za “napad” na razne vrste tumora.
– Postoji šansa da bismo na taj način mogli da lečimo sve pacijente obolele od raka – izjavio je prof. Endrju Sevel za BBC.
– Do sada niko nije verovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju uništiti više vrsta raka – istakao je prof. Sevel.

T-ćelije na svojoj površini imaju “receptore” koje im pružaju mogućnost da “vide” na hemijskoj daljini. Tim iz Cardifa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratoriji ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crevu, prostati, jajnicima, bubrezima i materici.
Ono što je ključno, tokom tog postupka normalna tkiva je ostavljao netaknutim. No, kako to tačno radi za sada se još istražuje.
BBC ipak piše kako je ovaj specifični receptor T-ćelije u interakciji sa molekulom nazvanim MR1, koji se nalazi na površini svake ćelije u našem telu. Smatra se kako upravo MR1 imunološkom sastavu javlja da se u nekoj ćeliji koju je “napao rak” nešto događa.
– Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka – to niko nikada nije napravio – istaknuo je za BBC naučnik Gari Dolton.

Lečenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi protiv smrtonosnih bolesti. Najpoznatiji primer je CAR-T – personalizovana terapija koja se temelji na genetskoj modifikaciji imunoloških ćelija pacijenata kako bi mogle da prepoznaju i napadnu ćelije raka.
CAR-T je ostvario zapanjujuće rezultate u nekim slučajevima – pacijentima koji su se nalazili na korak do smrti bolest je dovedena do kompletne remisije.
Ali, ova terapija je vrlo specifična i funkcioniše u ograničenom broju vrsta raka gde postoji jasna meta i put T-ćelijama do bolesnih ćelija. Takođe, ova vrsta lečenja nije se pokazala uspešnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore, već samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.
Naučnici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-ćelija mogla da bude put ka “univerzalnom” leku za rak.

Lečenje bi započelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Bile bi uzete njegove T-ćelije koje bi prošle kroz genetsku modifikaciju i tako bile reporgamirane da bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, “unapređene” ćelije bi se u velikim količinama “uzgajale” u laboratoriji, a onda bi bile ubrizgavane u telo pacijenta.
Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC ipak naglašava kako je ovo istraživanje za sada testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratorij, i će pre testova na ljudima morati da budu sprovedene dodatne provere.

Lucia Mori i Đenaro de Libero sa Univerziteta u švajcarskom Bazelu poručuju da je ovo otkriće imalo “veliki potencijal”. Ali, ističu da je sada prerano govoriti o uspešnoj borbi protiv svih vrsta raka.
– Vrlo smo uzbuđeni zbog vesti o imunološkim funkcijama ove T-ćelije i potencijalnoj upotrebi – objavili su Mori i De Libero.
Daniel Dejvis profesor imunologije sa Univerziteta u Mančesteru upozorava da je ovo tek osnovni nivo istraživanja i da naučnici nisu tako blizu proizvodnji leka za pacijente, ali ističe da je reč o značajnom otkriću kako za napredak u načinu razumevanja kako radi naš imunološki sistem, tako i za buduće terapije.