Poljska šalje 4 Mig-a 29 Ukrajini

Poljska šalje 4 Mig-a 29 Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda najavio je „u narednih nekoliko dana“ isporuku četiri „potpuno operativna“ borbena aviona Mig-29 ukrajinskom vazduhoplovstvu. „Druge letelice su na održavanju i verovatno će biti sukcesivno prebačene“ u Ukrajinu, dodao je šef poljske države na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim kolegom Petrom Pavelom.


Od početka sukoba u Ukrajini, pre skoro trinaest meseci, nijedna zemlja članica Severnoatlantskog saveza (NATO) nije isporučila borbene avione vojsci Ukrajine. Ukrajina jeste dobila neke Suhoj Su-25 u proleće 2022. godine, prebačene na njenu teritoriju u rezervnim delovima, ali njihovo poreklo nikada nije razjašnjeno. U određeno vreme Bugarska je negirala da je isporučila ove uređaje, koji su sada povučeni iz upotrebe.

Poljski Migovi-29 ( sovjetski lovac-bombarder koji je ušao u upotrebu 1983. godine i učestvovao u brojnim sukobima (Irak, Jugoslavija, Kosovo, itd.) poslednjih decenija – „ hibridizovani” su sa savremenom opremom, što ih čini efikasnijim od aviona koji su trenutno dostupni Ukrajini. „Oni su opremljeni elektronskom opremom prema standardima NATO-a i mogu da koriste vođene bombe “, kaže Ksavijer Titelman, savetnik za vazduhoplovstvo i predsednik kompanije Aviation NKST.