Na Kosovo stiže 2000 Avganistanaca

0
Afghans crowd at the tarmac of the Kabul airport on August 16, 2021, to flee the country as the Taliban were in control of Afghanistan after President Ashraf Ghani fled the country and conceded the insurgents had won the 20-year war. (Photo by - / AFP)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se očekuje da će na Kosovu stići oko 2.000 Avganistanaca.

Kako je dodao, institucije Kosova se po tom pitanju regularno koordinišu sa američkim saveznicima u Avganistanu, NATO-u i na Kosovu.

Za sada, još uvek nije poznat tačan datum njihovog dolaska.

To je pitanje organizacije celog ovog procesa evakuacije afganistanskih državljana sa aerodroma u Kabulu prema trećim zemljama, a potom kod nas na Kosovu. Ovo je neverovatno veliki, logistički proces američke vojske, ali i ostalih NATO saveznika i prema tome nemamo tačan sat, dan ili datum njihovog dolaska.

Mi smo na usluzi, u kontinuiranom kontaktu, bilo sa zvaničnicima ovde, bilo sa američkim zvaničnicima na licu mesta“, naveo je on.

Kako dodaje, trenutno se razmatra nekoliko lokacija na Kosovu gde će oni biti smešteni.

Ministar unutrašnjih poslova je takođe rekao da osobe koje će doći na Kosovo iz Avganistana neće boraviti dugo, te da im Kosovo može pružiti privremenu zaštitu do godinu dana.

Doći će svi oni koji su, prema proceni naših saveznika, u riziku, i zajedno sa svojim porodicama“, dodaje Svećlja.

On je takođe istakao da će svi oni podleći procesu verifikacije, bilo od strane kosovskih saveznika, ali i samog Kosova.