Porfirije: „ Pamtimo, ne zlopamtimo“

Porfirije: „ Pamtimo, ne zlopamtimo“

Parastos svim žrtvama nastradalim u oružanoj akciji „Oluja” služio je patrijarh srpski Porfirije. On je u besedi u Novom Sadu pozdravio braću i sestre iz Crne Gore, Hrvatske, sa svih strana koji su došli u srpsku Atinu.
„Svi mi ovde sabrani delimo istu, veoma sličnu istoriju. Porodica vladike bačkog Irineja je iz Dalmacije odakle su mnogi stigli u Srbiju, njegova porodica je došla vozom bez voznog reda. I moja porodica se na sličan način obrela u ovoj gostoljubivoj srpskoj pokrajini”, kazao je Porfirije.
Istakao je da i mnoge druge vladike imaju sličnu, ličnu i porodičnu istoriju.
Zbog toga se suštinski i dobro razumemo, zbog toga se okupljamo svake godine, u ime Oca i Sina i Svetog duha, da bismo prizivajući ime Božje molili da upokoji sugrađane, sve koji su nevine avgustovske žertve 1995. godine, naveo je patrijarh.
Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa Banije, Korduna, Like, iz Dalmacije, Slavonije, rekao je patrijarh Porfirije.
Sve su to kamičci u mozaiku stradanja, zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, zajedno sa Jasenovcem. Sa nama su prežileli svedoci stradanja.
Pamtimo, ali naše pamćenje nije zlopamćenje, pamtimo njihova svedočenja da ne bi neko mogao da kaže to se nije desilo, rekao je patrijarh Porfirije.