Poskupljuju cigarete, kafa, alkohol…

0

Zbog novog usklađivanja akciza sa prošlogodišnjom inflacijom od februara će poskupeti cigarete, alkoholna pića, kafa… Očekuje se da će cigarete poskupeti u proseku za 10 dinara, budući da se proizvođači duvana, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice.

Ovaj namet uvećan je za dinar i po, pa država po ovom osnovu od Nove godine uzima proizvođačima 73 dinara po paklici umesto dosadašnjih 71,5 dinara.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. Podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Odluka o novim cenama proizvođača „Filip Moris” važiće od 3. februara, a novi cenovnik „JT internešenel” iz Sente stupa na snagu 10. februara, prenosi Tanjug. Vlada Srbije je 21. januara donela odluku o usklađivanjima dinarskih iznosa akciza sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini.

Akcize za derivate nafte iznose od 44,59 dinara po kilogramu TNG-a do 68,5 dinara po kilogramu kerozina i derivata koji se dobijaju od frakcija nafte pri destilaciji do 380 stepeni.

Usklađene akcize za alkoholna pića su od 22,84 dinara za niskoalkoholna pića i 26,1 dinar za litar piva, do 343,7 dinara po litri rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina. Akcize na kafu kreću se od 91,8 dinara na kilogram nepržene kafe, preko 172,1 dinara na ekstrakte, esencije i koncentrate kafe, do 344,24 dinara po kilogramu napitaka i bezalkoholnih pića koja sadrže kafu, ekstrakte, esencije i koncentrate kafe.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime