29 žrtava zemljotresa u Albaniji

29 žrtava zemljotresa u Albaniji

Spasilačke službe tragaju za preživelima pod ruševinama nakon razornog zemljotresa koji je juče pogodio Albaniju. Sinoć oko 19 časova registrovana su još dva potresa. Prvi, jačine 4,7 po Rihteru, a nakon nekoliko minuta – još jedan sličnog intenziteta. Meštani koji su ostali bez domova noć su proveli u šatorima. Broj žrtava porastao na 28, a ima više od 650 povređenih. Vlada proglasila vanrednu situaciju na području Drača i Tirane.

U Albaniji je dan žalosti, a zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja zbog žrtava zemljotresa jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je juče pogodio tu zemlju.

Prema poslednjim informacijama, poginulo je najmanje 29 osoba, više od 600 je povređeno.

Iz ruševina je izvučeno oko 45, a traga se za još desetak.

Sve sportske dvorane u prestonici Albanije otvorene su za zbrinjavanje građana.

Pomoć je stigla iz zemalja Evrope i sveta, kao i Srbije, čiji je Sektor za vanredne situacije MUP-a poslao 13 pripadnika Specijalističkog tima pretragu i spasavanje iz ruševina.

Epicentar je bio na dubini od 12 kilometara u blizini Drača.

Posledice zemljotresa najteže su u mestu Tuman, 30 kilometara severno od Tirane, kao i u Draču.

Reporter RTS-a noć je proveo u Tumanu. Javlja da su ulice puste i da nema struje. Gradski stadion je popunjen šatorima u kojima se nalaze porodice koje su ostale bez domova.

Ostale porodice su u kućama rođaka i prijatelja a u grad stiže pomoć.

Spasilački tim Sektora za vanredne situacije Srbije stigao je noćas u Albaniju i, prema prvim informacijama, smešteni su u blizini šatorskog naselja, rekao je za RTS ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić.

Solidarnost među građanima

Albanski premijer Edi Rama je sazvao varednu sednicu vlade i prema njegovoj oceni, država i sve institucije su preduzele sve što je u njihovoj moći da se saniraju posledice zemljotresa.

Ambasador Zarić je potvrdio da su sve strukture na terenu i da je ispoljena velika solidarnost među albanskim građanima.

Dodaje da ima ljudi za koje se i dalje sumnja da su zatrpani i da su, kako vreme prolazi, sve manje šanse da su oni preživeli.

Predsednik Iljir Meta je otkazao tradicionalni prijem povodom Dana nezavisnosti koji je bio zakazan za sutra.

Jučeračnji potres se osetio i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH, koju je juče takođe pogodio jak zemljotres.

Albaniju je juče pogodila i serija naknadnih potresa registrovanih tokom dana.

U septembru ove godine, potres snage 5,8 jedinice Rihtera, dogodio se u takođe u neposrednoj blizini Drača i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća.