Povlačenje 25 odsto policije sa Severa

Povlačenje 25 odsto policije sa Severa

Na sastanku predstavnika Kosovske policije, Euleksa i Kfora juče je doneta odluka o smanjenju za još 25 odsto broja pripadnika kosovske policije u i oko opštinskih objekata na severu Kosova, a u Leposaviću je jutros izvršena smena specijalnih jedinica.

Nekoliko policajaca je stiglo iz policijske stanice u Leposaviću, a oklopna vozila su se parkirala i jutros iza zgrade opštine Leposavić.

Jedno vozilo je napustilo krug ispred opštine, dok je drugo stiglo nešto kasnije i takođe se parkiralo iza, jer zgrada ima mogućnosti dva ulaza.

Nešto kasnije jedno oklopno vozilo napustilo krug gde se nalaze vojnici Kfora i za sada je ostalo vidno samo još jedno vozilo specijalnih jedinica. Građani koji svakog jutra ovde prolaze zbog posla, ali i oni koji rade u blizini, kažu da je znatno smanjen broj policije, što mi nismo mogli tačno da utvrdimo jer se rotacija delimično vrši i iza opštinske zgrade.

U Zvečanu je situacija mirna nakon najave da će danas biti povučeno još 25 odsto pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije iz opštinskih zgrada na severu i na ulici su vidljivi samo turski pripadnici Kfora.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu nalazi se isti broj policijskih vozila kao i prethodnih dana.

Smanjenje prisustva policije na severu je obaveza iz sporazuma zamenika Besnika Bisljimija i izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koja je dogovorena 10. jula u Bratislavi, a pored toga sporazumom je predviđeno i organizovanje izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Kosovska policija je 13. jula saopštila da je smanjila prisustvo policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na severu što bi sada značilo da je od danas smanjen broj kosovske policije za 50 odsto.