Požari u Srbiji

0

Na jugu Srbije bukte požari. Vatra se širi u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja. U delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija zbog požara, ali meštani nisu ugroženi. Požar na planini Vidojevici, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini. Na području Stare planine na gašenju požara je angažovano oko 200 vatrogasaca sa 29 vozila, a uključeno je i 50 pripadnika specijalne policijske jedinice Žandarmerije, kao i meštani.

Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja. Skoro 140 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu, kao i pripadnici žandarmerije. Oni uglavnom pešače nekoliko kilometara do tog mesta.

Narednih dana u pomoć stiže ruski “iljušin”, najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija.

Očekuje se da će se situacija tokom dana stabilizovati, jer im je noćas stigla pomoć iz Novog Sada. Na terenu su i lovačko udruženje, dobrovoljci.

Sinoć je zasedao Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na području Čestelina u okolini grada. Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilačke jedinice.

U Vranje dolazi 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a. Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je RTS-u rečeno u MUP-u Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime