Prekid vatre u Gazi?

0

SAD nastoje da pokažu na primeru prekida vatre u Gazi da su još uvek i diplomatska super sila.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je telefonirao američkom predsedniku Džou Bajdenu i to j ebio znak da će sukobi u Gazi polako da jenjavaju, pišu američki mediji. Bajden je, ipak, kako kažu, bio na oprezu. Bela kuća je uspostavila kontakte sa Tel Avivom i Kairom, međutim nije došlo do prekida vatre. Usledio je drugi poziv Netanjahua, posle nekoliko sati, kojim je nastojao da uveri Bajdena da je sukob prestao.

Bajden je objasnio da je do prekida vatre došlo diplomatskim naporima SAD , Egiipta, Palestinske uprave, Izraela i drugih zemalja Bliskog i Srednjeg istoka.

Sve je to, rekao je on, došlo “s ciljem izbjegavanja vrste dugotrajnog sukoba koji smo videli prethodnih godina kada su izbjala neprijateljstva.”

Asošiejted pres navodi da su ljudi iz Bele kuće obavili preko 80 telefonskih poziva da bi izdejstvovali prekid vatre.

Bajden je u tri i po minuta, koliko je trajalo njegovo obraćanje, ponovio uverenje da Izrael ima pravo da se brani, izrazio saučešće palestinskim civilnim žrtvama i obećao da će humanitarna pomoć Gazi ubrzo stići.

Koliko će trajti mir? Na to pitanje u ovom trenutku, nema odgovora. Zapadni analitičari tvrde da je oštriji ton iz Vašingtona, na koji je Bajden bio, kako kažu, primoran jer su njegove demokrate negodovale zbog oklevanja, garant da mirovni proces ima šanse da uspe.