Preminuo Dejan Mijač

Preminuo Dejan Mijač

Pozorišni reditelj i akademik Dejan Mijač preminuo je u Beogradu u 87. godini ostavivši neizbrisiv pečat u srpskoj pozorišnoj umetnosti, posebno u estetici režije. Član Srpske akademije nauka i umetnosti bio je od 2021. godine.
Mijač je rođen 17. maja 1934. u Bijeljini, otac Božidar bio je sveštenik, majka Ruža (Petrović) učiteljica. Rastao je u selu Divci kod Valjeva sa svojom porodicom, gde ih je zatekao Drugi svetski rat. „Živeli smo tamo, otac, majka, ja i tek rođeni brat. O tome kakav će to biti rat, koliko će trajati procene su bile različite. Ljudi su bili potišteni, utihli. Ostali smo u selu…”, sećao se Dejan Mijač.
Dejan Mijač ostaće upamćen po brojim kultnim predstavama, režirao ih je više od 120, među njima svakako je „Golubnjača” oko koje se u to vreme digla velika prašina, zatim „Ženidba i udadba”, „Rodoljupci”, „Pučina”, „Narodni poslanik”, „Mrešćenje šarana”, „Lažni car Šćepan Mali”… Nudili su mu i da bude upravnik svih većih pozorišta, ali je to odbijao. Bio je rado viđen gost-reditelj u mnogim pozorištima, posebno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koje je smatrao svojom kućom. Jedino nije radio u Narodnom pozorištu u Beogradu, iako je u dva-tri navrata započinjao probe predstava u toj kući i prekidao rad.