Prizemljeno 50 Boinga

0

Oko 50 aviona širom sveta prizemljeno je nakon što je Boing otkrio da područje u blizini krila modela 737 NG može biti sklono pucanju, javlja BBC.

Australijska aviokompanija Kantas prizemljila je jedan od svojih aviona Boing 737 NG, nakon što je u jednom njegovom delu otkrila “pukotinu”.

Prevoznik je rekao da je nekoliko aviokompanija pregledalo svoje avione modela 737 NG, nakon što je Boing otkrio postojanje ovog problema, navodi BBC, pozivajući se na novinsku agenciju AFP.

Kantas tvrdi da čak i kada do pucanja dođe, to ne ugrožava odmah sigurnost aviona. “Nikada ne bismo koristili avion ako to nije potpuno bezbedno”, navodi se u saopštenju.

Boing je naveo da su pukotine pronađene u delu aviona koji pomaže da se pričvrsti krilo. Prošlog meseca američki regulatori naredili su provere svih 737 aviona NG koji su obavili više od 30.000 letova.

Kantas je rekao da nijedan avion iz njihove flote 737 NG nije leteo više od 30.000 puta. Dodao je da je avion s pukotinom imao manje od 27.000 letova. Do ovog problema dolazi nakon što je Boing bio prisiljen da prizemlji svoj noviji model 737 Max u martu, posle dve fatalne nesreće. U tim tragedijama – u Indoneziji prošlog oktobra i u

Etiopiji u martu – poginulo je ukupno 346 ljudi. Model 737 NG prethodnik je 737 Max.

U sredu, izvršni direktor Boinga Denis Mujlenburg rekao je na sudu da je kompanija napravila ozbiljne greške u ključnom bezbednosnom sistemu, poznatom kao MCAS.

Kantas je saopštio do petka pregledati 33 aviona u svojoj floti.

Australijsko udruženje vazduhoplovnih inženjera, vazduhoplovni savez, pozvalo je Kantas da prizemlji čitavu svoju flotu 737 NG – poziv koji je aviokompanija odbila kao “uzbunjivač”. I američki prevoznik Sautvest Erlajns nedavno je otkrio pukotinu u jednom od svojih 737 NG aviona.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime